page contents Книжен ъгъл: "Ера" представя: "Риалити" от Серхио Бисио
Предоставено от Blogger.

"Ера" представя: "Риалити" от Серхио Бисио

25.8.10

Сатира за фалшивите ценности и разрушителните амбиции на съвременното общество

Сградата на аржентинска телевизия е атакувана от терористичен отряд. Служителите са взети за заложници. Отвън се струпват полицаи, експерти по тероризъм, новинарски екипи и тълпа любопитни хора.

Но петима от похитените нямат представа какво се случва. Те са финалисти в „Биг Брадър” и контактът им с външния свят вече е изцяло под контрола на терористите. Екстремистите смятат, че шоуто е квинтесенция на всички злини на западната култура, и осъзнават, че може да го използват като страховито средство за пропаганда.
Целта на похитителите е да покажат на зрителите упадъка и порочните нрави на съвременното общество, като манипулират участниците в шоуто. Затворените в Къщата са принудени да проявят най-низките си страсти.

Резултатът е ужасяващ. Финалистите са готови на всичко, за да спечелят. Същото важи и за продуцентите, които се борят за все по-висок рейтинг. Измислица и реалност се сливат на екрана. Сблъскват се разумът на властимащите и посредствеността на масите. Милиони зрители стават свидетели на скандални признания и прояви на насилие.
В крайна сметка невинни няма...

Динамична и провокативна, „Риалити” е майсторски написана сатира за фалшивите ценности и разрушителните амбиции на съвременното общество. Най-опасното оръжие в днешния свят се оказва манипулацията на масмедиите, а моралът на модерния човек е поставен под съмнение. Романът е написан интелигентно и с чувство за хумор. Авторът е постигнал максимална обективност, сякаш борави с няколко камери и показва на читателя различни ъгли на една и съща ситуация, без да дава оценки.

Серхио Бисио изкарва на повърхността латентното насилие в обществото и ни провокира да се замислим за моралния избор на съвременния човек. В желанието си да станат победители на всяка цена хората често жертват своето достойнство и са готови на всякакви унижения.
Големият въпрос е колко далеч сме в действителност от тази предполагаема фикция...

За автора:

Серхио Бисио (р. 1956 г.) е писател, поет, драматург и сценарист. Той е един от най-талантливите съвременни аржентински творци. Автор е на 20 романа, стихосбирки, разкази и пиеси. Работи и като телевизионен и киносценарист. Бисио е носител на международни награди: печели приза „Емесе” за най-добър роман за 2001 г., а през 2004 г. получава международната награда за роман за етническо и културно многообразие в Испания.

1 коментара:

lilia каза...

Защо, като си кажа нещо и веднага следва звучна плесница?Нима е лошо да искаш да преминеш по нормалния път, както нормалните хора.Това , че имам трудности не ми затваря съзнанието за фактите как би могло да бъде.Да -съобразявам се с обстоятелства които са първостепенни и приоритетни.Просто помечтах, и го отнесох без закъснение.