page contents Книжен ъгъл: "Хермес": Съвети от сърцето за трудни времена
Предоставено от Blogger.

"Хермес": Съвети от сърцето за трудни времена

27.4.11

Не само България, но и светът в момента е в криза: икономическа, политическа и най-вече духовна. Депресията и отчаянието са се превърнали в болестта на съвремието и хората търсят различни начини да се предпазят от страданието.

Формите на бягство от действителността са различни по своята форма и разрушителност: наркотици, алкохол, пристрастеност към компютрите, прекомерно ядене, шопинг... Всички те обаче целят едно: да замъглят  съзнанието ни, да приспят страховете ни, да ни попречат да разсъждаваме трезво и в крайна сметка – да ни предпазят от страданието.



Това ли обаче е начинът, по който съвременният човек да се справи с напрежението и стреса? Няма ли духовна пътека, която по един по-мъдър и практичен начин да ни помогне да преодоляваме трудностите по пътя си?

Още първата благородна истина на Буда гласи, че животът е страдание. Буда показва пътя за избавление, като първата стъпка в тази посока е разбирането на истинската природа на страданието. Важно е да се изправим очи в очи със собствените си страхове и, признавайки съществуването им, да ги трансформираме. Бягството никога не е било решение на какъвто и да е проблем.

В днешните смутни времена обаче става все по-трудно да се открият духовни устои, а дори такива дълбоки и мъдри учения като будизма,остават неразбираеми и отвлечени за западния човек. Затова е нужен мост, който да свърже източния мистицизъм със западния прагматизъм. Това именно прави американката Пема Чодрьон.

За автора:

Пема Чодрьон е американска будистка монахиня, настоятел на първия тибетски манастир в Северна Америка и известен духовен учител. Тя е най-изтъкнатата ученичка на уважавания тибетски учител Чогям Трунгпа Ринпоче и негов духовен наследник.

Книгите й са преведени на 25 езика и се смятат за класически трудове, запознаващи западния читател с основните принципи на будизма и приложението им в съвременния живот. Те се радват на нестихващ интерес години наред, оценени са много високо от читателите в интернет книжарниците - 5/5 и неизменно поддържат челното си място в класациите за източна философия.

Сред най-известните й творби са: „Когато светът ни се разпада”,  „Владенията на страха – Пътеводител по безстрашие“; Мъдростта да не бягаш“; Практикуване на мир по време на война – Една будистка перспектива“; „Започни от там, където си: Наръчник за състрадателен живот“; „Няма време за губене – Ръководство за пътя на Бодхисатва“; „Тонглен или пътя на трансформацията“ и др.

„Когато светът ни се разпада“ е мъдра, интересна и много четивна книга, която ще е  полезно четиво както за хората, които минават през труден период, така и за всеки човек, който иска да открие вътрешно спокойствие, за да посреща ведро превратностите на съдбата.

За книгата:

Живеем в трудни времена. Стресирани, обезсърчени и отчаяни, все по-често ни се струва, че губим опора под нозете си и ставаме жертва на страховете си. Понякога обаче, когато се окажем притиснати в ъгъла и няма път за бягство, тогава илюзорният ни свят се разпада. В такива моменти най-дълбоките духовни истини излизат наяве – недвусмислени и прости.

Позовавайки се на древната будистка мъдрост, Пема Чодрьон ни учи как да посрещаме трудностите по пътя си и да развием безстрашно и състрадателно отношение както към собствената, така и към чуждата болка.

„Сприятеляването със собствените демони” и съпровождащото го чувство на несигурност може да се окаже преобразяващо преживяване, водещо към дълбините на истинската ни същност. Именно в окото на бурята може да открием спокойствие, мъдрост и любов, които ще променят живота ни завинаги.