page contents Книжен ъгъл: Еволюцията - най-великото шоу на Земята
Предоставено от Blogger.

Еволюцията - най-великото шоу на Земята

1.12.11

С „Най-великото шоу на Земята“ (Инфодар) Ричард Докинс, когото медиите обичат да наричат „ротвайлера на Дарвин“, отбелязва 200-годишнината от рождението на Чарлз Дарвин и 150-годишнината от първата публикация на „Произход на видовете“. Книгата прави енциклопедично обобщение на доказателствата за еволюцията, започващо с изясняване на понятието „теория“ и завършващо с блестящ коментар върху заключението на „Произход на видовете“.

В този забележителен труд разбираемо, методично и увлекателно е описано развитието на живота на нашата планета. Изложението съчетава логически съждения, най-съвременните научни резултати и находчиви примери, подправени с обичайната страст и ирония на Докинс. Всичко това, наред с превъзходния стил, правят „Най-великото шоу на Земята“ сполучлива демонстрация на силата, простотата и красотата на еволюцията и задължително четиво за всички, които се вълнуват от големите въпроси за човешкия произход.

„Доказателствата за еволюцията се увеличават всеки ден и никога не са били по-силни. Същевременно, колкото и да е парадоксално, зле информираната опозиция също е по- силна от когато и да било. Тази книга е лично мое обобщение на доказателствата, че „теорията“ на еволюцията е факт, толкова безспорен, колкото всеки друг факт в науката.
Това не е първата книга за еволюцията, която пиша, и е необходимо да поясня какво е по-различното в нея. Би могла да се обясни като липсващото звено. „Себичният ген“ и The Extended Genotype („Разширеният генотип“), предлагат необичаен поглед към познатата теория за естествения подбор, но не обсъждат доказателствата за самата еволюция.

Следващите ми три книги по различен начин се стремят да идентифицират и разсеят основните пречки за разбирането. Тези книги – The Blind Watchmaker („Слепият часовникар“), River Out of Eden („Река, извираща от Еден“) и (любимата ми от трите) Climbing Mount Improbable („Изкачване на Невъзможния връх“),отговарят на въпроси от типа„За какво може да служи половин око?“, „За какво може да служи половин крило?“, „Как може да действа естественият подбор, след като повечето мутации имат отрицателен ефект?“. Но макар да разчистват пътя, тези три книги също не представят доказателства, че еволюцията е факт.

Най-обстойната ми книга, The Ancestor’s Tale („Разказът на прародителя“), излага цялата история на живота като нещо наподобяващо Чосърово поклонение в търсене на предците, отвеждащо назад във времето, но и тя приема, че еволюцията е истина.
Вглеждайки се в тези книги, осъзнах, че самото доказателство за еволюцията никъде не е формулирано категорично и че трябва да запълня тази празнина. 2009 година ми се стори напълно подходяща за тази цел, защото тогава се навършиха 200 години от рождението на Дарвин и 150 години от появата на „Произход на видовете“.”
...Еволюцията е факт. Извън разумното съмнение, извън сериозното съмнение, извън здравомислещото, информираното, интелигентното съмнение, извън всякакво съмнение, еволюцията е факт. Доказателствата за еволюцията са поне толкова неопровержими, колкото
доказателствата за Холокоста, като се има предвид, че все още има живи свидетели на изтребването на евреите.

Истина е, че сме братовчеди на шимпанзетата, малко по-далечни братовчеди на нечовекоподобните маймуни, още по-далечни братовчеди на мравоядите и морските крави, и още по-далечни братовчеди на бананите и ряпата… Може да продължите списъка колкото желаете. Не би трябвало да е вярно. Било е време, когато повечето хора, дори образованите, са мислели, че не е вярно. Не е трябвало да бъде истина, но е истина. Знаем го благодарение на доказателствата, които се увеличават непрекъснато.

Еволюцията е факт и тази книга ще го демонстрира. Никой уважаван учен не я отрича и нито един непредубеден читател няма да затвори книгата, продължавайки да се съмнява в нея.”

Ричард Докинс
е британски етолог и еволюционен биолог, атеист и хуманист, преподавател в Оксфордския университет и популяризатор на науката. Става известен още с първата си книга „Себичният ген” (1976), а „Делюзията Бог” (2006) му носи световна слава. Автор е на множество книги, научни и научнопопулярни публикации и документални филми по въпросите на еволюцията и атеизма.