page contents Книжен ъгъл: DarkMarket - Миша Глени за тъмната страна на интернет
Предоставено от Blogger.

DarkMarket - Миша Глени за тъмната страна на интернет

27.2.12

Томас Джоунс
в. Гардиън

Току-що получих имейл от “Co-operative Bank”, който ме информира, че „бележка относно задържано плащане” ме очаква в моя Secure Message Center и ме кани да се логна в адреса си за да го прегледам. Дори и да използвах банката Co-op бих искал да си мисля, че не бих бил толкова глупав, че да се вържа на тази измама.

Но в “DarkMarket”*, Миша Глени описва срещите си с бразилски хакери, които ръководят операция по „зарибяване” по тези линии и „ и си осигуряват десетки милиони долари от банкови сметки в Бразилия, Испания, Португалия, Обединеното кралство и Съединените щати.” Както отбелязва Глени: „ако хакерът разпрати няколко милиона спамиращи имейла, той няма нужда от висок процент отговори, за да ги разпространи в целия свят.”



Тази сутрин „зарибяваща” бележка се появи в моята „кутия” от анонимен адрес в Дания: хиперлинковете на предполагаемата логваща страница ме пренасочиха към сайт, регистриран в Полша. Няколко години по-рано, британският антиспам уебсайт spamhaus.org  разкри полския хакер, Павел Камински, който се подвизаваше под прозвището “Master Splyntr”като един от „петте най-големи световни спамъри”.

През 2006 г.  Master Splyntr беше избран за администратор на DarkMarket, уебсайт, посветен на улесняването на обмена на информация – преди всичко детайли за откраднати кредитни карти, извлечени било чрез измами със зарибяване или  незаконни „скиминг”машини, монтирани тайно на банкоматите – развиващ се сред хакери, „кардъри”(измамници с кредитни карти), спамъри и други киберкрадци, разказът на Глени, който приковава вниманието и е напълно изчерпателен, описва възхода и упадъка на DarkMarket и осветлява със смущаваща светлина някои от най-тъмните кътчета на Интернет.

Глени прекарва повече от 200 часа в интервюта, за да събере материала за “DarkMarket”, като разговаря с повечето от големите играчи от двете страни на закона. Книгата е структурирана като трилър, въпреки  че историята е толкова завладяваща, че няма нужда от това. Глени започва от външните пръстени на мрежата на DarkMarket, където пипалата му достигат до дневна светлина, със случая на един западнойоркширски духовник, чиято банкова сметка е хакната.

Повече или по-малко той следва парите, които първо го завеждат при нигерийския инженер-химик в Скънторп, който ограбва преподобния Джон и до администраторите на DarkMarket: невероятен съюз, възможен само в Интернет, между пристрастен към наркотиците тамил от Северен Лондон, момче от средната класа в Баден-Вюртемберг, представител на турски престъпен синдикат и полския спамер Master Splyntr.Накрая те се показват с истинските си лица: единият всъщност е агент на ФБР под дълбоко прикритие, който се е инфилтрирал в сайта и който ръководи ликвидирането му през 2008 г.

 „DarkMarket”  покрива по-голяма физическа територия от филм на Бърн. Една от причините за трудното разследване на киберпрестъпленията, е че тяхната география на разпространение е много широка. Както формулира това Глени парите могат „да се откраднат от руснак в Украина от американската компания и да се изплати в Дубай - и цялата транзакция ще отнеме не повече от 10 минути.”

Дори, ако агентите от органите на реда могат да проникнат през сложните защитни системи, зад които се крият престъпниците, често пъти те намират разследването за  трудно или невъзможно, било поради липса на твърди доказателства – един хакер, Роман Вега, бива арестуван в Съединените щати в течение на седем години, без никакъв процес-или пък разследването им е извън тяхната юрисдикция.

Много от най-големите кардърски операции са проведени от Русия или Украина, но нито една от двете държави няма споразумение за екстрадиция със САЩ. Всички руски интернетдоставчици трябва да изпращат копие от всеки пакет данни, който преминава през сървърите до тайната полиция и шифроването на компютърни файлове е незаконно.

На теория това означава, че цялата дейност в Интернет в страната се наблюдава от ФСБ. На практика значи, че руските гангстери могат да си създадат тежки проблеми, ако започнат да грабят съотечествениците си, но докато се ограничават в дейността си до картодържатели в САЩ и Западна Европа, властите с удоволствие си затварят очите.

По-голяма опасност за кибермошениците може да дойде не от органите на реда, а от другите престъпници. Дълго време DarkMarket са обект на хакерски атаки от Iceman или Макс Рей Вижън ( роден Бътлър), майсторският мозък зад съпернически уебсайт, на име CardersMarket, до ареста му през 2007 г. Миналата година е осъден на 13 години затвор. Вижън бил патриот, който търсел и поправял дупки в киберотбраната на Пентагона. Проблемът е, че не смятал за нужно да обясни на Департамента по отбраната какво прави и през 1998 г. бил арестуван по подозрение, че ги е заразил с вирус.

Глени посочва, че стотици милиарди долари, изразходвани за киберсигурността, почти всички са „инвестирани в технологии”, но „на практика няма никаква инвестиция за опити за установяване кой и защо извършва хакерството.”

Все пак е трудно да се развие неговото предположение, основано на мъглявото резюме върху (доста спорното) съчинение на Саймън Барон-Коен за аутизма и половите разлики, че би „могло да се идентифицират типовете на хакерския персонаж сред децата , които са още в училищна възраст” и „ да им се предложи етическо ръководство, така че способностите им да бъдат канализирани в позитивна насока”. Една от първите глави на “DarkMarket” носи достатъчно ироничното заглавие „Miranda говори с „прекрасния нов свят”.”

*В новата си книга "DARKMARKET: Киберкрадци, киберченгета и самият ти" (ИК "Сиела") Миша Глени разследва трите фундаментални заплахи, пред които е изправен светът през ХХІ век: киберпрестъпността, кибервойната, кибериндустриалния шпионаж и борбата с непрестанно променящия се, често невидим, но свръхинтелигентен нов вид престъпници: хакерите.

Миша Глени е изтъкнат британски журналист и историк от руски произход. Като кореспондент на в. "Гардиън" и БиБиСи отразява падането на комунизма и войните в бивша Югославия. Спечелил е няколко големи награди, между които Sony Gold Award за извънреден принос към електронните медии. Автор е на световния бестселър „Макмафия”.