page contents Книжен ъгъл: "Ентусиаст" представя: Николай Стоянов и "Случаят Ванга"
Предоставено от Blogger.

"Ентусиаст" представя: Николай Стоянов и "Случаят Ванга"

24.4.12


Автор на „Случаят „Ванга“ е писателят Николай Стоянов, родственик на пророчицата, който е събрал спомени за нея от дете, както и истории, които се предават от поколение на поколение във фамилията.

Освен текстове, посветени на Ванга, книгата разказва и много за времето, в което е живяла тя, за емблематични личности и събития, белязали тези години, за взаимоотношенията й с властта и тайните службите, за научните експерименти, които приживе са се провеждали с пророчицата, въпреки че подобни се отричат до днес, за други феномени около нея, както и за сеансите, които тя е провеждала за контакт с отвъдното.

За разлика от повечето издания у нас, посветени на Ванга, насочени по-скоро към сензацията с журналистически привкус, книгата на Николай Стоянов съдържа много биографични факти за пророчицата и е преди всичко една лична история за нея, пречупена през писателския поглед. Освен в България, изданието излиза успоредно в Македония и Русия.


Въпреки многото покани към Николай Стоянов през годините да напише книга за Ванга и настояването на близки и роднини, въпросът дълго време не е стоял на дневен ред пред писателя до момента, в който идеята за нея става обсебваща: „Тази книга изненада и мен самия. Изненада ме по-точно внезапната, натрапчиво обзела ме идея да я напиша. Разбира се, тя има и своята скрита предистория. Наричам я скрита, защото се развиваше някак си извън мен“.

В книгата читателите ще открият интересни случки на Ванга и популярни лица като Блага Димитрова, Тодор Живков, Людмила Живкова, Светлин Русев, Николай Райнов, Евтим Евтимов и много други творци, политици, артисти, дипломати, както и такива с обикновени хора, участвали или станали свидетели на необикновени срещи с пророчицата. Част от историите в нея са известни на широката аудитория, защото повечето от тях се пренасят от уста на уста, но са обяснени и интерпретирани от автора по различен начин. В книгата са разказани и такива, които читателите ще научат за първи път.

Историите в „Случаят „Ванга“ не са само спомени. Авторът разглежда Ванга не само като феномен и човек, но като истински „случай“, за който, въпреки че се знае много, все още има повече неизвестни: „Ванга беше и продължава да е световно събитие. Изключение от правилата. Трябвало е да се появи – за да помага и ни предпазва от нашите несъвършенства“, споделя Николай Стоянов. Той търси обяснения за двойнствения живот на Вангелия, ежедневните ѝ и мъчителни превъплъщения от реалното в непознатото, сложните ѝ взаимоотношения с властващите и службите, огромната самота и болката на тази, която помагаше на другите, но не можеше да помогне на себе си. Ето защо книгата е озаглавена „Случаят „Ванга“.

Изборът на заглавие е почти толкова труден, колкото и написването на книгата, защото желанието на автора е да открие точната дума, характеризираща животът, мисията и делата на пророчицата: „В мислите ми, се натрапи делничната дума „случай“. „Случаят Ванга“. Защо не?! Словосъчетанието звучи конкретно и едновременно – всеобхватно. Събира намесите на пророчицата в личните човешки съдби, но и в събития от планетарен характер, в епизоди от историята и бъдещето, от политиката, науката и какво ли не още. „Случаят Ванга“ подсказва при това, че много неща от нейното необикновено присъствие сред нас все още предстоят да се разгадават“.