page contents Книжен ъгъл: Нищо ново под слънцето на мафията
Предоставено от Blogger.

Нищо ново под слънцето на мафията

2.4.13

„Ентусиаст“ публикува историята на организираната престъпност в САЩ, разкрита за първи път от Жан-Мишел Шарлие и Жан Марсили

В труда на разследващите журналисти Жан-Мишел Шарлие и Жан Марсили „Синдикатът на престъпниците“, публикуван за първи път през 1980 г. авторите разкриват всичко за зараждането на мафията, нейните водачи, техните странности и жестокости, утвърждаването на престъпната ѝ власт и неумолимите закони, по които действа.

„Няма нищо тайно, което да не стане явно“ – хронологично и задълбочено книгата ни превежда през драматични и кървави събития, белязали американските възходи и падения през XX век. Ал Капоне, Лъки Лучиано, Франк Костело... и мнозина други легендарни герои от киното и литературата тук са разкрити с истинската им, различна светлина.

„Синдикатът на престъпниците“ показва как вярвайки, че опазва по демократичен път основните си свободи, в крайна сметка Америка попада изцяло под диктатурата на организираната престъпност. И гангстерите не само избягват истинското възмездие, но царуват безнаказано и арогантно.

Зараждането и преуспяването на индустриите на престъпността е логично следствие от същността на суровото и безмилостно общество, което цени успеха и то на много висока цена. Всички големи шефове на банди са познали мизерията, отвратителния живот, несправедливостта и бруталността.

Тръгнали от нищо, когато става дума за преориентиране на бизнеса при западането на някоя търговия те действат смело и изобретателно. Първите големи постъпления в касите на бандите идват от забранената продажба на алкохол по време на сухия режим.

Произходът на организираната престъпност е ясен и авторите го проследяват точно чрез първите личности в едно уникално по рода си досие. Мафията е семейство-модел, което всеки трябва да уважава и от което трябва да взема пример. Членовете му са братя, сляпо подчиняващи се на бащата на семейството – капо. Той бди да бъдат спазвани „петте заповеди на кръвта“.

Мафиотите имат голям брой ритуали, кодове, позволяващи им да се разпознават, да се предупреждават за надвиснала опасност и да искат помощ. Така например „кодът на шапките“ дълго време е играл ключова роля. Според начина, по който е била сложена шапката – напред, назад, наклонена наляво или надясно – посветените лесно са разбирали отправеното послание.

Създаването на мафията не е било лесно. Във всички сектори тя е срещала трудности, претърпяла е много неуспехи, изживяла е много драми. Сметнал, че изостава много от първия бесен устрем, Лъки Лучиано е успял да осъществи един забележителен синтез на всичко онова, което е необходимо за създаването на Синдиката на престъпниците.

За Жан-Мишел Шарлие и Жан Марсили

Aвторите Жан-Мишел Шарлие и Жан Марсили са френски разследващи журналисти, които имат богати исторически познания и са проследили процесите на зараждането и утвърждаването на мафията в САЩ.