page contents Книжен ъгъл: "В чужд гроб" - завръщането на инспектор Ребус
Предоставено от Blogger.

"В чужд гроб" - завръщането на инспектор Ребус

10.6.13

Издателство "Книгопис" слага начало на "Криминална колекция"

Ноември 2012 година. Изминали са пет години, откакто е излязъл последният роман за  инспектор Ребус. Иън Ранкин отдавна е обявил поредицата за приключена и затова новината предизвиква огромен интерес.

Появява се романът „В чужд гроб” (Книгопис), който обявява от корицата си „Ребус се завръща”. Книгата става бестселър номер едно на вестник „Сънди таймс” и се изкачва на водещи позиции в много други класации.

Ранкин посвещава книгата на своя добър приятел певеца Джаки Левън, починал през 2011 г. Заглавието умишлено напомня неговата песен „Под чужд дъжд”, на която е отредена ключова роля.

„В чужд гроб” е 18-то заглавие от поредицата за инспектор Ребус.
Макар и вече пенсиониран, своенравният детектив използва законова промяна, за да се върне в полицията като нещатен сътрудник. Някои не са очаровани от завръщането му, при това не само заради прочутото му пренебрежение към полицейската йерархия.

Ребус попада на забравен случай с изчезнало момиче край една от големите шотландски магистрали. През последните години в този район още няколко момичета са имали същата съдба, но никой не желае да търси връзка между отделните случаи, удобно определени като „неразкрити”. Никой освен инспектор Ребус...

Иън Ранкин и инспектор Ребус

„Знам, че ако ме срещне, едва ли ще ме хареса” – казва на  шега Иън Ранкин за своя герой инспектор Ребус. Шотландският писател написва първата си книга за своенравния детектив преди 26 години. Романите следват един след друг и носят все повече известност и на писателя, и на героя му. Десет от книгите се филмират и поредицата става още по-популярна.

След 17-я роман Ранкин обявява, че  поредицата приключва, но инспектор Ребус явно не е бил на това мнение. И ето, че в края на 2012 г. излиза най-новият роман на Ранкин „В чужд гроб”. Успехът както във Великобритания, така и извън нея окуражава автора, който наскоро обяви, че през ноември ще излезе поредният роман с емблематичния му герой.

Иън Ранкин е най-известното име в съвременната британска криминална литература. Книгите му с инспектор Ребус са преведени на 23 езика. Печелил е четири пъти наградата „Дегър” на Асоциацията на криминалните писатели в различни нейни степени, включително и най-високата – диамантен „Дегър” през 2005 г.

Отличен е и с различни награди от Франция, Германия, Дания и САЩ, сред които най-престижната е американската „Едгар”, присъдена му през 2004 г. Наскоро романът „В чужд гроб” получи британската награда за най-добра аудиокнига за 2012 г. Освен на прочутата поредица с инспектор Ребус Ранкин е автор и на още няколко романа, сборници с разкази и телевизионни сценарии. Първите си книги подписва с псевдонима Джак Харви.

Преди да стане писател, Ранкин се занимава с какво ли не – селскостопански работник, журналист, данъчен инспектор. Дори пее в аматьорска пънк група, което обяснява трайния му интерес към музиката, която неотменно присъства в книгите му. „В чужд гроб” посвещава на добрия си приятел певеца Джаки Левън, починал през 2011 г.

Получил филологическо образование в Единбургския университет, Ранкин започва работа над дисертация върху шотландска литература. Не успява да я завърши, може би защото сам се отдава на литературата. Прекарва шест години във Франция, когато и окончателно се посвещава на професионална писателска кариера. Днес Ранкин живее в Единбург с жена си и двете си деца. Често може да бъде намерен в „Оксфорд бар”, който не случайно е и любимо място на инспектор Ребус.