page contents Книжен ъгъл: "Сянката на чинара" - Джон Гришам се връща към героите от "Време да убиваш"
Предоставено от Blogger.

"Сянката на чинара" - Джон Гришам се връща към героите от "Време да убиваш"

21.1.14

"Обсидиан" представя първия и най-новия роман на краля на съдебния трилър

„Сянката на чинара” ни отвежда към мястото и незабравимите герои, които превърнаха Джон Гришам в неоспоримия майстор на съдебния трилър. И доказва защо той наистина е любимият разказвач на Америка.

Публикуван преди 25 години, „Време да убиваш” e един от най-известните романи в съвременната американска литература. Десетгодишната Тоня Хейли е брутално изнасилена, пребита и захвърлена край пътя от двама пияни младежи.
Те са арестувани веднага в бар, където се хвалят с онова, което са направили. Жителите на Клантън са шокирани и ужасени. Но когато Карл Лий, бащата на пострадалото момиче, разстрелва буквално от упор престъпниците на излизане от съда, градът се разделя на две.

Убийство или екзекуция? Правосъдие или отмъщение? Защото изнасилвачите са бели, съдията е бял, а Карл Лий е чернокож. Единственият човек, на когото той вярва, е Джейк Бриганс – млад, амбициозен адвокат, мечтаещ за големи дела и медийна слава. Също бял.

Съдебният процес променя съдбата на всички участници в него. Цялата страна със затаен дъх наблюдава борбата на Джейк да спаси живота на клиента си... и своя собствен. Расовите различия трудно могат да бъдат преодолени. Насилието се разраства. Представите за справедливост и равенство са разклатени. Каква ще бъде присъдата на Америка?

Сега, в „Сянката на чинара”, Джон Гришам ни връща в съдебната зала на Клантън, щата Мисисипи. Джейк Бриганс пак е въвлечен в ожесточен процес, който ще накара жителите на окръг Форд да се изправят пред собствените си расови предразсъдъци.

Сет Хъбард умира от рак. Той е бял, богат, самотен и не вярва на никого. Преди да се обеси на стария чинар близо до дома си, Сет написва собственоръчно последното си завещание. Лишава децата и внуците си от наследство, оставя почти всичко – всъщност повече от двайсет милиона, – на чернокожата си прислужница и така създава съдебен конфликт, който може да бъде сравнен единствено с процеса за убийство, воден от Джейк преди три години.

Защо? Каква мрачна тайна се крие зад това привидно ирационално решение?