page contents Книжен ъгъл: 157 срамни тайни от българската история
Предоставено от Blogger.

157 срамни тайни от българската история

2.2.14

Наследниците на един от най-големите дарители в света – Евлоги Георгиев, са съдени от българската държава за наследството му. Този позорен акт се случил много години след смъртта му и след като дал 800 хиляди лева и огромен парцел за построяването на Софийския университет.

Евлоги Георгиев завещал още 6 млн. лева за дострояване на сградата и много други крупни суми на различни институции. Правителството обаче искало да разполага с тези пари както намери за добре. Тази история е част от 157-те в новата книга на Тома Биков „Другата история на България”, която излиза с логото на издателство „Милениум”.



„Тази книга не е историческо изследване, въпреки че историите в нея са достоверни; не е и художествено произведение, макар много от сюжетите да наподобяват на художествена измислица. Тя е пъзел от отминали събития и животи, много от които са останали в сянката на митовете и легендите, с които често опитваме да утолим жаждата си за историчност. В нея се разказва за хора”, разказва авторът.

Биков се е стремил да разкаже историите на известни и позабравени българи такава каквато е била без обичайното митологизиране, което придава ореол на някои, а други демонизира. Така той припомня авторитарността на Стамболовия режим, фактът, че на брата на Левски Петър се е наложило да проси, след като е бил осакатен в Руско-турската освободителна война, също и че най-голямата ни актриса Адриана Будевска е била пенсионирана на 48 години, защото синовете й са били с леви убеждения.

Герои в книгата са Иван Вазов и Елин Пелин, Райна Княгиня, Поп Кръстю, Георги Бенковски, Петър Дънов, Владимир Димитров-Майстора, княгиня Евдокия и мн. др. Историите започват от късните години на османското владичество и продължават до началото на прехода.