page contents Книжен ъгъл: Как малкият остров стана Империята
Предоставено от Blogger.

Как малкият остров стана Империята

26.5.14

Новата книга на Джеръми Паксман “Империя” (Еднорог) ни води на увлекателно пътешествие от опиумните полета на Китай до далечна Африка в търсене на британската идентичност

Дали Британската империя е управлявала своите колонии справедливо? Вярвате ли, че е “цивилизовала” успешно диваците от далечните земи? На тези и много други въпроси отговаря известният писател и журналист на BBC Джеръми Паксман.

Авторът на “Англичаните” тук се фокусира върху историята на Британската империя, а по мотиви от книгата BBC заснема и успешен сериал. Имперският дух се усеща навсякъде, от самото съществуване на Обединеното кралство до етническото разнообразие в нейните градове.
То се отразява на всичко – от решенията на министър-председателя да изпрати войски в дадена област на конфликт, до приключенията на английските мореплаватели зад граница, на които всички се възхищаваме. От спортовете, в които англичаните са традиционно силни до архитектурата на техните сгради и начина, по който търгуват или пътуват.

Чрез своя проницателен и остроумен анализ Джеръми Паксман прави внимателна дисекция на самото сърце на империята. Описвайки процеса на подбор на колониалните чиновници, важността на различните видове спорт, ежедневието на съпругите на колониалните чиновници и невероятния край на генерал Гордън от Хартум, Паксман брилянтно вдъхва живот на трагедията и комедията на Британската империя и разкрива нейния дълбок и дълготраен ефект върху английската нация.

Паксман се вглежда внимателно и безпристрастно в 400 годишната история на изграждането на Британската империя и начинът, по който тя е формирала както националното самосъзнание, така и отношенията на нацията с другите народи.

Романът “Империя” се превръща в успешен мини сериал на BBC, който проследява историята на най-великата империя, отвеждайки автора и водещ Джеръми Паксман в различни точки на земното кълбо. В първата серия той ни кара да се замислим над въпроса как един малък остров в северния Атлантик в крайна сметка е успял да управлява повече от една четвърт от населението на света?

Епизодите се състоят от риалити снимки от съвремието, подкрепени с архивни кадри, което ги прави още по-увлекателни за гледане. Паксман ни води по стъпките на една необикновена история - как желанието за нови териториални завоевания се превръща в мисия за усъвършенстване на останалата част от човечеството и как тази мисия неусетно прелива в непоколебимата вяра, че Великобритания може и трябва да управлява света.

Джеръми Паксман - най-известният политически журналист и водещ на BBC, е автор на поредица популярни книги, сред които и бестселърите “Англичаните – портрет на един народ”, “За крале и кралици” и “Политическото животно”.

Майстор на безмилостните въпроси, Джеръми Паксман е носител на редица престижни награди за публицистика, сред които три пъти “Интервю на годината” и “Журналист на годината”,  както и “Медийна личност на годината”, награди на зрителите и слушателите за принос към телевизионната журналистика.

Двукратен носител на “Ричард Димбълби” - най-престижната награда на БАФТА за поднасяне на актуална информация. Едно от отличията си печели след прочутото си интервю с Майкъл Хауърд, тогавашен министър на външните работи на Великобритания, в което задава един и същ въпрос седемнадесет пъти.