page contents Книжен ъгъл: Линкълн Райм и отровните татуировки
Предоставено от Blogger.

Линкълн Райм и отровните татуировки

2.12.14

„Ера“ представя „Колекционерът на татуировки“ от Джефри Дивър

Парализираният детектив Линкълн Райм и красивата му помощничка Амелия Сакс този път се сблъскват с невиждано досега убийство. Талантлив художник на татуировки използва отрова вместо мастило. Първата му жертва е млада жена. Върху кожата й е оставил съобщение: „Втория“.

Райм и Сакс откриват местопрестъплението напълно разчистено от улики. Има само една следа -  парче хартия, която свързва престъплението с друго, което те никога няма да забравят.

И както с Колекционера на кости преди това, те отново се оказват изправени пред изкусен сериен убиец, който избира жертвите си на привидно случаен принцип. Престъпник, който планира всичко до последния детайл, в смъртоносна надпревара с всеки, който се опита да го спре. 

Но колко е близка връзката с предишния случай? И какъв е смисълът на думата, татуирана с отрова върху кожата на първата му жертва?

Запазена марка на автора са множеството обрати, интелигентните персонажи и неочаквания край, а действието в книгите му винаги се развива в рамките на няколко дни.

Почитателите на Дивър отдавна са разбрали, че да четеш неговите романи е като да играеш срещу гросмайстор – тъкмо си мислиш, че си отгатнал следващия ход, и авторът те хвърля в шах.

Острите завои в сюжета на трилърите му са характерна черта, професионализмът в описваните разследвания – без аналог, а напрежението преследва читателите до самия финал. Едно от нещата, които поддържат интереса към романите на Дивър, е умението да изненадва с неочаквани обрати, без да изневерява на стила си.

Дивър е и първият в криминалната литература, който отделя специално внимание на криминологията. По-късно тази идея е разработена от други автори, в телевизионни сериали и филми. А и Райм не е детективът-супермен, който спринтира по тъмни улички, за да залови престъпника.

Всъщност милиони почитатели признават парализирания детектив за най-оригиналното откритие в жанра. Останал неподвижен от кръста надолу вследствие на инцидент в метрото, Линкълн Райм е затворен в нюйоркския си дом, а достъпът му до външния свят е неговият партньор Амелия Сакс и цял екип полицаи. В апартамента си Райм разполага с лаборатория, а събраните улики се анализират на място.

Романът „Колекционерът на кости“ е филмиран с Дензъл Уошингтън в ролята на Райм и Анджелина Жоли в ролята на Алмелия Сакс. Филмът постига значителен успех и по продажби, и по възторжените реакции на зрителите и критиците.

За автора

Юристът Джефри Дивър предпочел писателския занаят пред скуката на съдебните зали – за радост на многобройните си почитатели. Още докато следва право и журналистика, в списание „Алфред Хичкок“ се появяват първите му разкази. През 1990 г. везните окончателно се накланят в полза на белия лист и той се отказва от адвокатска практика. Следва поредица трилъри, които бързо завладяват територии на пазара, пренаситен от образци на този жанр.

Джефри Дивър се превръща в един от признатите майстори в криминалния жанр. Той е автор на романите „Колекционерът на кости”, „Убийте Райм”, „Дванайсетата карта”, „Часовникаря”, „Спящата кукла”, „Обект № 522”, „Не се обръщай”, „И няколко червени рози”, „Сенчеста зона”, „Пастирът”, „Картбланш”, “Твоята сянка”, „Професионалистите“ и „Списъкът Октомври“.