page contents Книжен ъгъл: „Червената лястовица” - шпионаж, любов и смърт от двете страни на Желязната завеса
Предоставено от Blogger.

„Червената лястовица” - шпионаж, любов и смърт от двете страни на Желязната завеса

8.9.15

Студената война не е приключила, а Желязната завеса все още разделя Източна от Западна Европа в новия шпионски трилър на „Сиела” „Червената лястовица”. Авторът Джейсън Матюс, бивш агент на ЦРУ, връща изплита напрегнатия сюжет от собствения си опит. В романа му има всичко, което може да се желае от един шпионски трилър – напрежение, интриги, еротика, екзотика. В 33-годишната си кариера, Джейсън Матюс е набирал тайни агенти в Източна Европа, Азия, Близкия Изток.

„Червената лястовица” вече е подготвена да се качи на голям екран. Продуцентите от „Фокс” преговаряха с двама от най-големите в седмото изкуство Дейвид Финчер и Дарън Аронофски, а в момента изглежда са се спрели на Франсис Лоурънс, който стои зад последните три части на „Игрите на глада”, „Аз съм легенда” и „Вода за слонове”. Сценарият е дело на Ерик Уорън Сингър, номиниран за „Оскар” за „Американска схема”.

Доминика Егорова е таен агент на Службата за вътрешно разузнаване (СВР) – агенция в администрацията на Владимир Путин, която до голяма степен е наследила ролята на КГБ в Съветския съюз. Против волята си тя става „лястовица” – специално обучена прелъстителка, която трябва да използва тялото си, за да измъква тайни от чуждите агенти. Егорова обаче има неподозирано оръжие на своя страна.

Тя е синестет – вижда „цвета” на човешката реч, а към тази странна способност се добавя и умението да разпознава характера на човека по неговата невидима аура. Това й помага да се ориентира в смъртоносната мрежа от шпиони и доносници, в която живее. Доминика си спечелва неочакван съюзник. Тя намира любовта в лицето на американския агент, когото е изпратена да прелъсти. Върху двамата герои, от двете страни на невидимата, но все още съществуваща Желязна завеса, пада тежестта на продължаващата борба за надмощие между Русия и САЩ.

Съвременна Русия е описана в мрачни краски – сякаш тоталитарния режим не си е отишъл, а единствено имената са се сменили. ГУЛАГ вече не съществува, но има затвори, където мъченията са също толкова жестоки, а човешкият живот продължава да има много ниска цена.
Докато броди по света като шпионин, Джейсън Матюс изглежда опознава добре и културата на местата, които посещава. Романът му се явява и от части готварска книга. Матюс завършва всяка глава от „Червената лястовица” с рецепта от кухнята на страната, в която се развива действието. Повечето от рецептите са от руската кухня Ето някои от предложенията на Матюс:

Кремълски мадлени, така както ги похапват в Кремъл
Направете пандишпаново тесто. Добавете щипка сол към няколко яйца и бийте, докато се сгъсти, после добавете постепенно захар и ванилова есенция. Добавете брашно и лешников крем, за да получите гъсто тесто. Изсипете в намазани с олио и набрашнени форми за мадлени и печете на средна температура, докато краищата станат златистокафяви. Извадете от формите и охладете върху решетка.
Голубци в СВР
Бланширайте зелеви листа. Запържете ориз. Задушете накълцан лук, моркови, обелени и смлени домати, докато омекнат, и добавете към ориза. Накрая сложете телешка кайма. Завийте във всеки зелев лист по две супени лъжици от сместа, за да оформите големи четвъртити сарми. Запържете ги в масло, докато добият кафяв цвят, после ги варете един час в бульон, доматен сос и дафинови листа. Сервирайте с гъст сос и квасена сметана.
Кубински сандвич на московското летище
Разрежете четиридесетсантиметрово парче кубински хляб (франзела) на две по дължината и го разгънете, за да стане плоско. Напръскайте със зехтин и намажете с жълта горчица отвътре. Сложете желирана шунка, печено свинско, швейцарско сирене и тънки резенчета туршия. Затворете и притиснете десет минути между двете плочи на загрят тостер. Нарежете по диагонал на три парчета.
Токмач в школата за лястовички
Сварете едро нарязани картофи, лук на тънки резенчета и моркови в говежди бульон, докато омекнат. Добавете фиде и варете, докато се свари напълно. Поставете сварено телешко месо в купа и изсипете отгоре зеленчуците с фидето и бульона.
Торта с хайвер
Смесете задушен шалот, сметана и намачкано сирене нюшател и излейте сместа във форма за торта. Посипете с настъргани сварени яйца. Намажете отгоре тънък слой хайвер с малък размер (от есетра или севруга) и охладете. Махнете формата. Можете да мажете от сместа върху блини или триъгълни тостове.