page contents Книжен ъгъл: Тарти и коктейли с Академия Барила
Предоставено от Blogger.

Тарти и коктейли с Академия Барила

15.10.15

Ронливата прелест на тартата
Празнични и изпълнени с живот, тартите ни карат да предусещаме неочаквани изненади!
Тартата е безспорно най-известният домашен италиански сладкиш. Лесен и бърз за приготвяне, той се харесва на всички и предлага хиляди вкусове заради различните пълнежи, като дори тестото може да се обогатява с нови съставки. Тартата е подходяща за ежедневието и за всякакви празнични поводи.

Пясъчното тесто се приготвя от малко на брой натурални съставки (в някои рецепти то може да бъде пат бризе или многолистно тесто) и понякога се ароматизира с какао, бадеми, лешници, кокос и др. В него могат да се поставят на практика безброй пълнежи: конфитюр, крем патисие, лимон, шоколад, кафе, кестени, сирене рикота, пресни или сушени плодове…

Може да се поднесе голяма тарта или малки тарталети, идеални за почерпка на гостите на официални събития. Тартата може да се изпече в кръгли или правоъгълни форми; може да бъде отворена или покрита с тесто, с целувки или крамбъл от ронливо тесто и сушени плодове; може да бъде обърната, когато във формата първо се поставя пълнежът, а след това тестото.

Академия „Барила“, международен център, посветен на популяризирането на италианската кухня, е подбрала в тази книга петдесет рецепти за тарти. От класическите тарти с пресни плодове или конфитюр до най-изисканите тарти с шоколад, крем и сушени плодове, до вкусните „торти“ от пясъчно тесто с пълнеж и целувки или обърнатите тарти.

Започва се с много лесни за изпълнение рецепти и се стига до по-сложни. Включени са както традиционни, така и най-креативните тарти, които съчетават плодове и подправки, като тартата с праскови и розмарин.

Използват се дори зеленчуци, както в тартата с тиква и лешници, или се акцентира върху съставка, която обикновено не се използва в сладкарството, например зехтин екстра върджин, съчетан с шоколад и крем от лешници джандуя.

Не става дума само за вкуснотии с италиански произход, както ябълковата тарта или бабината тарта с ориз или кедрови ядки, а за рецепти, които са се появили в други страни, но споделят с италианската сладкарска традиция високото качество на съставките и прекрасната интуиция при съчетаването им.

Обърнатата тарта с ябълки, или тарта „Татен”, представлява типична френска обърната тарта, при която ябълките се карамелизират с масло и захар преди изпичането на сладкиша. Изглежда, тя се е появила в края на деветнадесети век, като нейни създателки са сестрите Стефани и Каролин Татен, които имали хотел-ресторант за ловци в Ламот-Бьоврон в Централна Франция. Едната от сестрите забравила да постави тесто под ябълките и те се карамелизирали. За да поправи грешката си, тя сложила тесто върху получената смес, върнала тартата във фурната и след това я обърнала върху поднос.

Тартата „Линцер“ обаче, наричана още торта „Линцер”, е традиционен австрийски сладкиш, с произход от град Линц, където се приготвя обикновено през Коледните празници. Нейното пясъчно тесто е с бадеми или с лешници, ароматизирана е с ванилия и канела и е с пълнеж от конфитюр от френско грозде, боровинки или малини – кисели плодове, които контрастират със сладката основа.

Ябълковият пай, който представлява тарта с пясъчно тесто и мек ябълков пълнеж, е типичен английски сладкиш, превърнал се в емблематичната американска тарта. Той има и по-изтънчена версия – ябълковия крамбъл пай, който е покрит с хрупкави трохи от брашно, масло и захар, към които могат да се добавят и бадеми.

Тартата представлява торта, която се състои от основа и пълнеж. Основата обикновено е от пясъчно (ронливо) тесто, пат бризе или многолистно тесто, а пълнежът може да е от обикновен конфитюр до богати обработени пълнежи, в които често се използва крем патисие. За отлична тарта трябва да направите подходящо тесто и да сте добре запознати с приготвянето на двата основни пълнежа, за което книгата „Тарти. 50 Лесни рецепти” (Инфодар) ще бъде ваш пътеводител и основен учител.

Книгата „Коктейли“ е елегантен и практичен джобен наръчник, който да придружава всеки професионален барман на работното му място или всеки вдъхновен „бариста” при различни поводи (вкъщи, на почивка, на купон или на курс за бармани).

Тази книга включва рецепти за 100 напитки и е разделена на четири глави: „Щастлив час“, „По всяко време“, „След вечеря“ и „Модерно“ – в които се редуват класически коктейли, като „Мартини“, известния „Куба Либре“ и „Стингър“, и напитки, утвърдили се като „нови” класики – „Кайпирошка“, „Космополитън“ и изтънченото ябълково мартини.

За всяка напитка е предоставена рецепта с няколко секции: Съставки (в милилитри и грамове), Произход и история, Приготвяне и Употреба. В рецептите са посочени и алкохолното съдържание и калоричността - удобство както за професионалните бармани, които вече осъзнават колко е важно да предлагат правилните питиета, така и за любителите на смесени напитки, които искат да пият „здравословно“ и умерено.

Тази изключително елегантна и красива както по форма така и по съдържание книга запознава с любопитни факти и легенди свързани с историята на термина „коктейл”, а също така с произхода и историята на всеки един коктейл описан в книгата. Специално подбраната серия от снимки в тази книга илюстрира прекрасно всеки коктейл.

Академия Барила. Италианският гастрономически посланик по света

В сърцето на Парма, призната за една от най-престижните столици на италианската кухня, се намира център „Барила”. Той е разположен на територията на бивша фабрика за паста и представлява модерен архитектурен комплекс, който е дом на Академия „Барила”.

Тя е основана през 2004 година, за да утвърди ролята на италианското кулинарно изкуство, да защити местното гастрономическо наследство, да го предпази от имитации и фалшификации и да съхрани традицията на италианската ресторантьорска индустрия. Академия „Барила” е и център, в който се срещат големият професионализъм и талантът. Тя организира курсове по готварство, предлага услуги на ресторантьорската индустрия и продукти с най-високо качество.

През 2007 г. Академия „Барила” получи наградата „Премо Импреса- Култура “ за своите кампании, промотиращи италианското кулинарно изкуство по света. Центърът е създаден, за да посреща образователните нужди в областта на кулинарията, и разполага с всички мултимедийни инструменти за организирането на големи събития. Около голямата аудитория са разположени вътрешен ресторант, лаборатория за сензорен анализ и учебни зали, оборудвани с най-модерни технологии.

В гастрономическата библиотека се съхраняват над 11 000 тома на специфични теми и необикновена колекция исторически менюта и печатни материали, посветени на кулинарните изкуства. Огромното културно наследство на библиотеката е на разположение в интернет и дава възможност на всеки да се докосне до хиляди дигитализирани исторически текстове. Този авангарден подход и екипът от международно признати експерти позволяват на Академия „Барила” да предлага широк спектър курсове и да посреща нуждите както на професионални говачи, така и на любители.

Академия „Барила” организира също така културни събития и инициативи, за да представя на обществеността кулинарната наука, с участието на експерти, главни готвачи и кулинарни критици. Тя е създател и на кинонаградата „Академия „Барила” за късометражни филми, посветени на италианските кулинарни традиции.