page contents Книжен ъгъл: Цруя Шалев дойде със своя „Любовен живот“
Предоставено от Blogger.

Цруя Шалев дойде със своя „Любовен живот“

10.11.15

Среща с читателите: 11 ноември 2015 (сряда), 19:00, Зала „Мати Ди“, малкото НДК. Среща със слушателите: следващия вторник в „Книги завинаги“

Определян като „един от най-вдъхновените романи, писани някога в израелската литература“, „Любовен живот“ (Жанет 45) на Цруя Шалев описва историята на млада омъжена жена, въвлечена в необуздана любовна връзка с възрастен мъж, който е, както изглежда, стар семеен приятел. Връзката им започва бурно, изпълнена с еротика, безумие и обсебеност. Яа’ара изпада във водовъртежа на дълбоко стаени, но измъчващи я чувства и мисли. Тя става жертва на собствения си тревожен вътрешен живот и всичко, което й се случва (описано в сегашно време) изглежда като една безкрайна халюцинация.

В продължение на четири месеца романът оглавява класациите на Израел и с бурно одобрение е публикуван на двадесет и пет езика. Хипнотичен и страстно тревожен, „Любовен живот“ пресъздава крайно субективния свят на обсебения любовник и въвлича читателя във водовъртеж от емоции, едновременно привличащи и отблъскващи, от който не можем да се откъснем.
Обявен от Der Spiegel за „един от двайсетте най-добри романа, написани през последните четиредесет години“, Любовен живот отбелязва дебюта на един „мъдър и неподправен талант“ (Washington Post).

Цруя Шалев е родена на 13 май 1959 г. в кибуца Кинерет (Галилея). Цруя завършва висше образование с магистратура по изучаване на Библията. Тя работи като писател, издател (издателство „Кешет“) и преподавател. Живее в Йерусалим. Омъжена, с две деца. Книгите й са преведени на 25 езика.

През 1989 г. издава първата си и единствена засега стихосбирка, An Easy Target for Snipers („Лесна мишена за снайперисти“). Следва романът Dancing, Standing Still (1993), който все още не предвещава голям успех, но „Любовен живот“ (1997) предизвиква истински фурор в Израел и изстрелва авторката в международна орбита. Романът печели редица литературни награди (немското списание Der Spiegel го определя за един от двайсетте най-добри романа, написани през последните четиредесет години) и милиони читатели по света. Книгата е филмирана в Германия през 2008 г.

Следващият й роман, Husband and Wife (2000) също печели завиден международен успех. Във Франция е номиниран за престижната награда Prix Femina Etranger и е включен в списъка на FNAC като една от 200-те най-добри книги на десетилетието, а в Германия е продаден в над 800 000 екземпляра. Под формата на вътрешен монолог романът проследява крушението на една семейна двойка и поставя въпроса за тиранията на любовта и смисъла на саможертвата.

На 29 януари 2004 г., връщайки се пеш у дома след като е завела децата си на детска градина, Цруя Шалев е тежко ранена при самаубийствен атентат, взел единайсет жертви. Травмата от инцидента спира за няколко месеца работата й над романа Thera (2005). Творбата описва страданието на жена, решила да напусне съпруга си, когото вече не обича, и опитите й да намери мимолетно щастие, разпъната между съмнение, страх и вина.
Романът й The Remains of Love (2011) печели френската награда Prix Femina Etranger за чуждестранна творба (2014) и е номиниран за Prix Medicis (2014). Последният й засега роман

Цруя Шалев е носителка на Златната и Платинената награда на израелските книгоиздатели, на немските Corine Prize (2001) и Welt-Literature Prize (2012), на френските Amphi Award (2003) и Wizo Prize (2007), на италианската награда „Рим-Йерусалим“ (2014) и на ACUM Prize (двукратно, през 1997 и 2005).

За преводача: Наташа Колевска-Куртева е родена на 8 април 1953 г.. Получава образованието си в Софийски университет (българска филология) и НАТФИЗ (театрознание). Работи като драматург в Театър „Българска армия“, като преводач на френска, белгийска, швейцарска и руска драматургия, както и на теоретични текстове за театър.