page contents Книжен ъгъл: Разкрийте безкрайните мистерии на математиката
Предоставено от Blogger.

Разкрийте безкрайните мистерии на математиката

1.12.15

Разкрийте безкрайните мистерии на математиката с "Книгата за математиката" (Книгомания, превод Владимир Божилов) на известния енциклопедист Клифърд Пиковър. Разказът започва преди милиони години, когато прадедите ни са измислили "мравчен одометър" за измерване на изминатия път и достига до съвременното търсене на нови измерения.

Авторът представя 250 ключови открития в историята на математиката, част от които са: измислените от цикади прости числа, магическите квадрати, ефектът на пеперудата и много други. Книгата е богато илюстрована и включва както формули, така и съвсем практични приложения на теоремите в нашето ежедневие.

Кога хората са завързали първите възли?
Защо първата жена математик е била убита?
Възможно ли е да обърнете сфера отвътре навън?

Това са само част от въпросите, чиито отговори ще намерите в тази богато илюстрована книга. Авторът Клифърд Пиковър разкрива магията и мистерията зад някои от най-значимите открития в областта на математиката, както и най-странните артефакти и идеи, създадени от човешката цивилизация. Разказът започва преди 150 милиона години и завършва с най-съвременните технологични пробиви.

Математиката е основна част от всяка научна дисциплина. Чрез нея можете да обясните цветовете на залеза или структурата на мозъка, да опишете субатомния свят или галактиките в далечния Космос.

Основните формули и математически идеи са представени заедно със занимателни факти от биографията на математиците и примери от нашия живот, които показват приложението на всяка теорема. Пътешествието, на което ви кани Пиковър, ще ви запознае с 250 постижения, като мравчения одометър, първото сметало, откриването на генерираните с помощта на компютър фрактали и търсенето на нови пространствени измерения. Ще се срещнете с философи като Питагор и Евклид, но също и със съвременни звезди на науката като математикът Мартин Гарднър или космологът Макс Тегмарк.

Откритията са подредени в хронологичен ред и всяко едно е описано кратко, така че можете да го прочете в рамките на няколко минути. Освен това винаги е представена и впечатляваща пълноцветна илюстрация.

„За мен – споделя Пиковър – математиката възпитава чувство на постоянно удивление от природата на нашето съзнание, пределите на мислите ни и нашето място в този огромен Космос."