page contents Книжен ъгъл: Писателят-затворник Метин Качан и неговата „Улица Холера“
Предоставено от Blogger.

Писателят-затворник Метин Качан и неговата „Улица Холера“

16.2.16

Щом слънцето разкъса облаците и надзърна между тях, пласьорките на дрога подпряха с по едно рамо фасадите на къщите, да не би да вземат да рухнат, и подхванаха сладки приказки с автомонтьорите, дърводелците, стругарите. Приказваха и в същото време навиваха стегнато тръбичките за хероина, за да могат майсторите да смъркат по-лесно,  че да не им треперят ръцете, когато правят заварките. Наплашени от разказите на мъжете си, селяндурките висяха като затворнички по прозорците и не ги изпускаха от очи...

Едновременно примамващ и отблъскващ, цинично-натуралистичен и поетичен, романът Улица „Холера“ (Слънце, превод Хубавинка Филипова) от Метин Качан ни връща в Истанбул през 70-те години на миналия век в един порочен свят на поквара, насилие, хазарт, наркомани и проститутки. И сред цялата тази житейска пяна ставаме свидетели на най-възвишени човешки чувства, предано приятелство, саможертви, безпаметна любов и всепоглъщаща страст.

Закоравелият крадец събира в дайре монети за пострадало дете, гангстерът е боготворен от бедняците, защото ги защитава, християните споделят мъките си на мюсюлманите, а циганите разплакват всички с дарбуките и кларинетите си.

В центъра на този кипящ живот на улицата със странно име е историята на чистосърдечно, любознателно и непокварено момче, което се превръща в жесток, но и състрадателен гангстер.
Представителният и привлекателен Али от години държи бръснарски салон на улица „Холера“, където живее с жена си Имине. Със своята изтънченост и твърдост бързо успява да се наложи като уважаван човек дори сред най-страшните господари на улицата. Изплашена до смърт от разказите на съпруга си за грабежи и убийства, Имине от години не смее да излезе от дома си.

Същевременно Али непрекъснато попада в любовните мрежи на уличните жени, често посещава гъркинята Елени в съседната къща, преживявайки незабравими страстни мигове. Един ден с луксозната кола на своя сутеньор в квартала пристига нова обитателка – красивата проститутка Тина, която заживява под наем в дома на бръснаря. От първия миг в нея се влюбва малкият син на Али – Салих, който, след смъртта на свирепия уличен главорез Арап Садо, го наследява като новия тартор на улицата...

Метин Качан е сред най-ярките и талантливи турски писатели постмодернисти. Улица „Холера“ е най-значимият му роман. Книгата има огромен успех и е преиздавана десетки пъти в Турция и чужбина. През 1996 г. Метин Качан е обвинен в изнасилване. И въпреки неяснотите по делото, влиза в затвора. Самоубива се на 6 януари 2013 г., като се хвърля в морето от мост на Босфора.