page contents Книжен ъгъл: „Аз и Камински” или трагикомедия в света на изкуството
Предоставено от Blogger.

„Аз и Камински” или трагикомедия в света на изкуството

4.10.16

Остроумен и изкусителен роман от Даниел Келман, автора на „Измерването на света”

„Аз и Камински“ (Колибри.) излиза за пръв път през 2003 година и носи на писателя невероятен международен успех. Текстът иронизира привидно бляскавия свят на изкуството по възхитително духовит и ефектен начин.

Младият журналист Себастиан Цьолнер пише статия за възрастния сляп художник Мануел Камински. Амбициозен и циничен, Цьолнер се надява, че Камински ще се спомине по-скоро, за да осребри материала си както подобава. Дали немощният художник ще „помогне” на Себастиан да се докопа до уважението на критиците? Започва една сложна игра на котка и мишка, изходът от която е доста непредвидим.

Любопитното изреждане на най-различни събития отпраща читателя в неочаквани посоки и създава остроумен калейдоскоп от лъжа и истина, от искреност и манипулации, от морални дилеми и творчество. Келман разгръща един трагикомичен сценарий, който хем смайва, хем потвърждава правотата на всички клишета, свързани с фалшивия, измислен свят на парвенютата.

Даниел Келман е сред най-значимите имена в съвременната немска проза. Третият му роман, който носи заглавие „Измерването на света“, предизвиква фурор и е отличен с наградите „Кандид“ (2005), приз на фондация „Конрад Аденауер“ (2006), „Хаймито фон Додерер“ (2006), „Хайнрих фон Клайст“ (2006), наградата за литература на вестник „Ди велт“ за 2007 г. „Слава” заема първите места на литературните класации на немските списания „Фокус” и „Шпигел” и е сред най-продаваните книги за 2009 г. През 2012 г. излезе филм по романа с участието на Сента Бергер.

Почитателите на Келман ще могат да видят брилянтната екранизация на „Аз и Камински” в рамките на предстоящия кино-литературен фестивал CineLibri