page contents Книжен ъгъл: Животът на Роалд Дал - от криза към триумф и от трагедия към хумор
Предоставено от Blogger.

Животът на Роалд Дал - от криза към триумф и от трагедия към хумор

10.10.17

„Разказвачът. Животът на Роалд Дал“ на Доналд Стърок е официалната биография на писателя

Необуздан фантазьор, гениален артист, хладен наблюдател, суетен фукльо, нахакан ученик, отшелник, джентълмен с изискан вкус и същевременно пламенен антиинтелектуалец – малка част от всички несъвместими парченца, които съставляват противоречивата личност на един от най-забележителните световни писатели: Роалд Дал.

След като най-емблематичните му детски книги вече достигнаха да малките читатели, издателство „Ентусиаст“ публикува за първи път на български език „Разказвачът. Животът на Роалд Дал“ – официалната биография с автор Доналд Стърок, посветена на британския хуморист, чиито истории продължават да пленяват милиони деца и възрастни по целия свят.
Безграничното въображение и необятният талант на Дал сътворяват герои като Матилда, Джеймс, Уили Уонка, Големият дружелюбен великан, Фантастичният господин Фокс и Върховната вещица.

Човекът зад тези незабравими истории обаче си остава загадка, мистерия, която самият той поддържа, предпочитайки да разкрива личния си живот полуроманизиран.

Дал определя биографите като скучни събирачи на факти, хора без въображение, а книгите им – също толкова вяли, колкото живота на човека, за когото се отнасят. Въпреки негативното отношение малко преди смъртта си писателят избира за тази отговорна задача средната си дъщеря Офелия, като ѝ оставя правото да посочи друг биограф при невъзможност да се справи. Тя, както и останалите наследници на Разказвача, са категорични, че с това предизвикателство трябва да се заеме именно Доналд Стърок – сценарист, режисьор и продуцент от BBC, който не само прави първия документален филм за Дал, но и се превръща в дългогодишен приятел на семейството. 

Преди първата си среща с Роалд Дал Стърок възприема писателя като весела и безгрижна личност, остроумен, неприличен и широкоскроен бохем. Впоследствие осъзнава, че зад самоуверената броня, зад честите избухвания и перчене, се крие ранимата душа на немощен и уязвим човек, но и стихия, която никога няма да се укроти.

За да подготви точно и балансирано обширната биография, Стърок получава безпрецедентен достъп до огромния архив на Дал от ръкописи, писма, тетрадки, изрезки от вестници и фотографии, оставени в прашната му писателска колибка в задния двор на дома му в английското село Грейт Мисендън.

След години работа документалистът успява да сглоби всички парчета, така че правдиво да изгради сложната душевност на Разказвача. Стърок разкрива неизвестни досега детайли от интимния свят на Дал: ужасяващите му преживявания като военен пилот; годините, прекарани във Вашингтон през Втората световна война; болката, предизвикана от трите трагедии, които поразяват семейството му; новата любов, която идва почти в края на живота му.

„Рядко се случва някой биограф да работи върху толкова забавен и увлекателен обект, чийто приключенски живот се люшка от криза към триумф и от трагедия към хумор с такава неуморна напереност и неугасима жизнерадост“, споделя Стърок. В действителност житейският път на писателя е парадокс, низ от нещастия, падения, препятствия, но и радости, полети и мечти. За първи път в „Разказвачът. Животът на Роалд Дал“ истината за един от най-значимите творци на XX век излиза наяве. Разбира се, що се отнася до истина и лъжа, с Дал винаги трябва да имаме едно наум.
Доналд Стърок израства в Англия и Южна Америка. След като завършва Оксфордския университет през 1983 г., започва работа като сценарист, продуцент и режисьор в отдела за музика и изкуство на BBC.

Автор е на повече от 30 документални филма, между които и биографичните за Уилям Тревър, Робърт Грейвс, Дженифър Джонстън и Роалд Дал. След успешната работа по филма за Роалд Дал наследниците на писателя възлагат на Стърок задачата да напише неговата биография.