page contents Книжен ъгъл: Шест истории: Как се разедини арабският свят
Предоставено от Blogger.

Шест истории: Как се разедини арабският свят

12.2.18

Отговорът на Скот Андерсън

През 2011 г. серии от антиправителствени бунтове разтърсват Средния Изток и Северна Африка, като отключват т.нар. Арабска пролет. Преди това, още на 17 декември 2010 г., обикновеният продавач на плодове и зеленчуци Мохамед Буазизи се самозапалва в Сиди Буазид като протест за това, че полицията конфискува стоката му.

Самоубийството му предизвиква огромна вълна от протести на съпричастност срещу корупцията в страната, безработицата и полицейския произвол. Протестите се превръщат във въстание, което води до свалянето на най-влиятелния мъж в Тунис – Зин ел-Абидин Бен Али. В следващите дни демонстрациите нарастват по размер и интензивност, а след това прехвърлят и границите на Тунис. В края на януари антиправителствени протести избухват и в Алжир, Египет, Оман и Йордания. И това е само началото.

Но не е ли предизвестена е Арабската пролет? Такава теза развива американският топ журналист Скот Андерсън в бестселъра „Разкъсана земя”. Той дава своя отговор на въпроса как се разедини арабския свят, като го илюстрира с историите на шестима жители от Либия, Тунис, Афганистан, Египет, Ирак, Ирак.

Каква ролята на Съединените американски щати, видяна пред погледа на един от героите на книгата Муамар Кадафи? През 2002 година администрацията на Буш изгражда обществена платформа за инвазия в Ирак, обвинявайки Саддам Хюсеин в създаване на оръжия за масово унищожение и свързвайки го пряко с атаките на 11-и септември.

През октомври същата година Скот Андерсън прави дълго интервю с Муамар Кадафи и го пита кой би спечелил, ако наистина се стигне до нахлуване в Ирак? Либийският диктатор, известен с навика си да се замисля върху въпросите, този път отговаря незабавно. „Бин Ладен. Няма съмнение за това. И Ирак ще стане основна база за „Ал Кайда“, защото, ако правителството на Саддам падне, в Ирак ще настъпи анархия. И тогава действията срещу американците ще бъдат считани за джихад.“


Тези думи се сбъдват, но се случва много повече от това. И всичко се свежда до живота на хората в тези райони. Как международната политика предопределя живота на обикновения човек? Какво предизвика масовото изселване от региона и всъщност с това започна настоящия етап, събудил едни от най-тежките тревоги на човечеството? А оттук нататък, какво е бъдещето на района?