page contents Книжен ъгъл: Има ли социална мрежа природата?
Предоставено от Blogger.

Има ли социална мрежа природата?

19.2.18

Нова книга на Петер Волебен след феноменалния успех на  „Тайният живот на дърветата“

В „Социалната мрежа в природата“ (Ера) Петер Волебен отново събужда мисленето и сетивата ни за кръговрата на природата и нейното огромно значение за нашия живот. Отваря очите за един нов поглед към нейните феноменални способности – да осъществява взаимна грижа и комуникация между видовете.

Докато предишната му книга е посветена на конкретна област – дърветата, сега във фокуса на вниманието му е цялостното взаимодействие и взаимозависимост на флората и фауната. Иначе казано – тайната схема на природата за оцеляване и борба с активните дейности на човека върху нея.

 Във всяка глава от книгата на Волебен срещаме примери за удивителни и дори невероятни явления, но прецизно подкрепени с научни доказателства и изводи от различни изследвания на институти от САЩ, Европа, Япония.

Когато видим сриващите се крайречни брегове, олисели и посърнали, рядко се питаме защо това е така. Удивителното е, че причината може да е изчезването на хищниците или на бобрите от района. Всички знаем, че ако в африканската савана няма хищници, тя би заприличала на пустиня, но как дъждовните червеи определят преселването на глиганите  – това вече отива в сферата на удивителното.

„Социалната мрежа в природата“ ни представя широк спектър от примери за природно равновесие и самоорганизация. Той обхваща от микроскопични организми до гигантски дървета. От мъховата покривка, която може да съхранява невероятно големи количества влага, до дъждовните облаци, които за минути могат да изваляват до 30 000 кубични метра вода върху един квадратен километър площ. От мравчените общества до еволюционното звуково състезание между прилепите и нощните пеперуди...

Авторът ни предоставя цялостна картина, като дава сведения за опасностите, но и предлага балансирани възможности и решения на проблемите, причинени от човека. Волебен разказва по такъв жив, интригуващ и обаятелен начин, че читателят се чувства запленен от невероятните способности на природата и ангажиран с нейното опазване.
Петер Волебен е роден през 1964 г. Завършил е лесовъдство и повече от двадесет години е работил като служител в Дирекция по горите и горското стопанство. За да реализира екологичните си идеи, той напуска ведомството и днес ръководи Горска академия в обл. Айфел.

Автор е на няколко бестселъра по темата за гората и опазването на природата, сред които и „Тайният живот на дърветата“. Преведена на над 20 езика, около нея не престава да се вдига шум, да текат дискусии в предавания, да се организират лекции и семинари. Тази книга въодушеви и развълнува хората по целия свят.