page contents Книжен ъгъл: За любовта и изкуството да създаваш аромати
Предоставено от Blogger.

За любовта и изкуството да създаваш аромати

27.2.18

В „Тайна с дъх на парфюм“ Фиона Макинтош кани на романтично историческо пътешествие
Тайната на ароматите и тяхното послание винаги е вълнувала човечеството. Създаването на парфюми е изкуство, което идва от Древна Месопотамия и Египет на фараоните. По-късно е усъвършенствано от древните римляни и от персите, които издигат в култ използването на благоухания. 

В наши дни Франция е несъмненият наследник на тайната на парфюма. Изисканият аромат на френски парфюм се е превърнал в изящен символ на женствеността и романтиката, но и на флирта и съблазняването.

Разположен на Френската ривиера, малкият град Грас (Grasse) се счита за la capitale mondiale des parfums – световна столица на парфюмите. Любопитен факт е, че Грас и българската столица на розите Казанлък са побратимени градове.

Именно в Грас от началото на 20 в. ни отвежда романът „Тайна с дъх на парфюм“ (Софтпрес) от Фиона Макинтош. След като в бестселъра си „Кутия шоколад“ най-обичаната австралийска писателка ни отведе в Йорк и ни разкри чудесата на шоколадопроизводството, днес авторката обръща поглед към Лазурния бряг и жасминовите поля на Грас, за да ни отведе на романтично пътешествие през времето.

Август 1914 г. Европа е потопена в хаос. Франция е на ръба на война. Но в Грас, парфюмерийната столица на страната, предстои сватбата на десетилетието.
Никой не пита независимата и талантлива Фльорет дали иска да се омъжи за избухливия и властен Еймъри дьо Ласе. Като единствена дъщеря на уважаваната парфюмерийна династия Дьолакроа тя е длъжна да приеме уредения съюз. Бракът с най-големия производител на парфюми в Южна Франция е неизбежен и като че ли само камбаните на местната катедрала са на нейна страна. Техният звън оповестява началото на войната и заминаването на омразния й нов съпруг за фронта.

Скоро младата жена получава закъсняло писмо от Себастиен дьо Ласе. По-малкият брат на Еймъри никога не е стъпвал в града, но горещо настоява сватбата да се отмени. Ужасна тайна е надвиснала над двете изтъкнати фамилии и заплашва да съсипе както името, така и парфюмерийните им империи. Докато Себастиен и Фльорет търсят начин да спасят семействата си от позор, помежду им започват да прехвърчат забранени искри…

Докато обикаля света в търсене на вдъхновение, Фиона Макинтош създава над 30 романа. Стилът ѝ се отличава с пищен език и богата атмосфера, характерни за класическия викториански роман, но проблемите, с които се сблъскват героите ѝ, трогват и най-претенциозния съвременен читател.

„Тайна с дъх на парфюм“ ще ви посвети в изкуството да създаваш аромати – от загадъчната дарба, известна като Le Nez (Носът), с която могат да се похвалят най-талантливите парфюмеристи в историята, през отглеждането на жасмин и други естествени ароматизатори до дистилационните и лабораториите, където химия и магия се срещат, за да се родят благоуханни чудеса.

Ако се вдъхновите за пътуване до Грас, направете го по време на фестивала на жасмина, който се провежда в началото на август всяко лято от 1946 година насам. Освен най-големия световен музей на парфюмите в Грас може да посетите и дистилационните Fragonard, Molinard и Galimard, които днес са отворени за посетители. Именно в последната Фиона Макинтош създава бутиковия парфюм „Фльорет“, който носи името на главната героиня от „Тайна с дъх на парфюм“. Най-отдадените читатели дори могат да поръчат парфюма за себе си или за подарък – в основата му ще открият аромат на майски рози и виолетка, но в сърцето му е ароматът на жасмин. Връхните нотки на „Фльорет“ са екзотичните за епохата на романа пачули, зелен чай и джинджифил.

„Завършеният парфюм се получи по-деликатен и лек, отколкото романът и героинята, от които бе вдъхновен – признава Фиона Макинтош, – но се надявам, че у читателите историята на Фльорет ще остави дълготраен спомен като аромата на изискан френски парфюм.“