page contents Книжен ъгъл: „Никой не знае часа“ – роман за пътя към себе си
Предоставено от Blogger.

„Никой не знае часа“ – роман за пътя към себе си

12.6.18

Австрийският писател Рене Фройнд предлага завладяваща история за едно необичайно пътуване
В началото на лятото австрийският писател Рене Фройнд прави своя дебют на български език с вълнуващо заглавие. „Никой не знае часа“ (Ентусиаст, превод Жанина Драгостинова), е роман за любовта и приятелството, за едно необичайно пътешествие с неизвестна дестинация и изненадващ край.

Книгата проследява историята на младата журналистка Нора, която току-що е загубила баща си. Сам по себе си този факт е достатъчно тъжен, но това не е всичко: татко ѝ е оставил завещание с необичайна последна воля. За да получи огромна сума като наследство, Нора трябва да загърби приятния си живот в Париж и да се отправи към непознатата Австрия. И там, в ледените Алпи, да разпръсне праха на баща си.

Част от пътуването трябва да се извърши единствено и само пеш и то под контрола на кандидат за нотариус, избран от баща ѝ. Бернхард е педантичен младеж, пълна противоположност на жизнерадостната и спонтанна наследница. У него Нора вижда герой-злодей от научната фантастика, обитаващ вражеска планета.

И двамата не знаят предварително къде отиват и какво ще правят. Всеки ден младата жена получава указания за това – или писмо от баща си, или видео файл, подготвени от него преди смъртта му. Първоначално Нора се чувства като „глупаво момиченце“, но всеки ден от това пътуване носи и на двама им нови познания – за самите тях, за близките им хора, за живота – и разкрива отдавна погребани тайни.

„Рене Фройнд ни предлага забавление, утеха и рафинирана критика на ценностите на нашето време, пише „Винер цайтунг“ за „Никой не знае часа“. А изданието „БукВохе“ определя романа като перфектната книга за уикенда! „Започнеш ли я, не можеш да я оставиш, защото има интересен сюжет, забавна е и съвсем ненатрапчиво подтиква към размисъл.“

„Никой не знае часа“ е разказ за пътешествието, което продължава дълго; в което с всяка следваща крачка човек навлиза в дълбините на собствената си душа. Всъщност, това е история за най-важното пътуване – онова, в което откриваш себе си.
  
Рене Фройнд е роден в Деня на влюбените, 14 февруари 1967 г., във Виена. Запленен по романите на Ерих Кестнер и Карл Май, започва да пише още 12-годишен. От писането не успява да го отклони нито следването му на философия, нито работата му като драматург в една от най-добрите виенски сцени „Театър ин дер Йозефщат“. Автор е на театрални и радиопиеси, пет романа, есета, документални изследвания. Творбите му са отличени с национални награди, а той няколко пъти получава авторски литературни стипендии или стипендии за създаване на драматургична творба. Живее в алпийското селце Грюнау им Алмтал – местност, която се слави със своите чисти езера.