page contents Книжен ъгъл: „Шепа врани” на Джоан Харис - красива история за любов, загуба и отмъщение
Предоставено от Blogger.

„Шепа врани” на Джоан Харис - красива история за любов, загуба и отмъщение

4.12.18

Горска мистика, фоклорна мъдрост, крехка младост и бурна страст се преплитат в жестока схватка на страниците на новата книга на Джоан Харис

Майсторката на любовни, трилър и фентъзи истории Джоан Харис се завръща по-малко от месец преди Коледа с нова книга! Този път световноизвестната британска писателка няма да описва вкусни захарни изкушения, а ще ни потопи в завладяващ фантастичен разказ, вдъхновен от фолклорните традиции.

„Шепа врани” (ИК „Сиела”) е красива история за любов, загуба и отмъщение, поднесена брилянтно на български език в превод на Богдан Русев, с елегантна корица и оригиналните си черно-бели илюстрации, дело на художничката Бони Хелън Хокинс.

Кафявото момиче на Джоан Харис носи пола от пера, наметка от вълча кожа и огърлици от шлифовани камъни. В първата нощ на месец май и втората пълна месечина, когато „една вещица трябва да излезе на странстване”, Кафявото момиче може да бъде „сова, зайка, чучулига, вълчица или видра”, но избира да е лисица. Кафява, бързонога и дива лисица, която ловува със совата, танцува със зайката и плува с пъстървата и видрата.

„Шепа врани” е разказ за едно диво безименно девойче, което живее сред вълците, дърветата и билките – Странница без минало. Единственото, което има силата да я примами към тъй различния и измамен свят на Хората е любовта. А когато капанът на този свят щраква зад нея и я откъсва от дивата й природа, изглежда, само желанието за мъст ще е достатъчно силно, за да позволи на Кафявото момиче да избяга…

Следвайки смяната на сезоните, Джоан Харис черпи вдъхновение от природата и фолклора, за да преплете младост и зрялост, страст, мъдрост и мистика и да ги превърне в модерна приказка. Книгата съдържа оригинални илюстрации на художничката Бони Хелън Хокинс, която сама предлага на Харис да илюстрира нейна книга, пъхвайки в ръцете й своя рисунка на известния бог от скандинавската митология Один. Харис веднага разбира, че това е правилният художник за „Шепа врани” и днес българският читател може да се наслади на красивите й илюстрации, допълващи мистичната история на Харис.

Джоан Мишел Силвия Харис (1964) е родом от Барнзли, Южен Йоркшър, Англия. Дете на англичанин и французойка от Бретан, правнучка на популярна знахарка и внучка на собственик на сладкарница, Джоан от малка има влечение към вкусната храна, фолклора и уютната обстановка, които впоследствие изиграват ключова роля за огромния й успех като писател. Едва 10-годишна Харис мечтае да стане писател и започва да пише приказки с елементи от британския и норвежкия фолклор. През 1984 г. завърша бакалавърска степен в колежа „Света Катерина“ в Кеймбридж, следва специализация по „Разчитане на съвременните и средновековни езици“ в университета в Шефилд  (1985) и магистратура в университета в Кеймбридж (1987).

Започва да пише усилено, докато работи като преподавател в различни учебни заведения на Острова, а първите й два романа – „Семе на злото” (1992) и „Спи, бледа сестро” (1994), не се радват на особен интерес от публиката. Пробивът идва през 1999 г. със световния бестселър „Шоколад”, който е обявен за  бестселър №1 на „Сънди Таймс“, номиниран е за роман на годината и печели наградата „Creative Freedom”. През 2000 г. по кината тръгва едноименният филм по романа, в чийто актьорски състав срещаме Джони Деп, Жюлиет Бинош, Джуди Денч и др. Следват още литературни хитове от Харис, които оглавяват престижни класации по целия свят.

Днес книгите й са преведени на повече от 50 езика и са носители на множество британски и международни награди. На български език Джоан Харис е популярна още с книгите „Блажени безумци”, „Къпиново вино”, както и „Малка книга за шоколада”, която съдържа съблазнителни рецепти, придружени с примамливи фотографии на аранжираните от стилистката Фран Уорд шоколадови изкушения, и др.