page contents Книжен ъгъл: „Гроб на мечти” на Вал Макдърмид - кървавата следа води нависоко в обществото
Предоставено от Blogger.

„Гроб на мечти” на Вал Макдърмид - кървавата следа води нависоко в обществото

12.3.19

Вал Макдърмид - международно призната за един от най-добрите автори на криминални романи, с множество награди и армия от верни фенове по цял свят,  се завръща с най-новия роман от успешната поредица „Студени досиета“, чиито загадъчни мистерии разкрива инспектор Карен Пири.

Петата книга от поредицата - „Гроб на мечти” (Еднорог, превод Боряна Джанабетска) води читателя на смразяващо кръвта пътешествие из планинската пустош на Северна Шотландия, където един мъртвец спи неспокоен сън в незнайния си гроб. 

Започналото като приключение търсене на закопано наследство достига зловещия си край, когато търсачите откриват труп, съхранен като по чудо от торфената почва. Разпознаването на незнайния мъртвец и издирването на убиеца е работа за отдел „Студени досиета“ на шотландската полиция, оглавяван от смелата, проницателна и неуправляема Карен Пири.

Главен инспектор Пири започва упорито да събира нишките на случая, водещи далеч назад във времето, към още злодеяния, датиращи от времето на Втората световна война и довели до смъртта на невинен човек в шотландските планини. Следата води от планинската школа за подготовка на агенти, изпращани в тила на нацистите, до окупирания Антверпен и още по-надалеч, отвъд Атлантика.

Главен инспектор Пири се натъква случайно и на хладнокръвно убийство в сърцето на благонравния и изискан Единбург, но упоритата ѝ борба за възмездие и справедливост е възпирана от хората, които трябва да ѝ помагат. А кървавата следа води толкова нависоко в обществото, че само жена със смелостта на Карен Пири би посмяла да разобличи подобен престъпник...

Шотландката Вал Макдърмид е сред най-добрите автори на психологически трилъри в света. Изключително популярна е не само на стария континент, но и в САЩ, където книгите ѝ са публикувани в многомилионни тиражи.

На българския пазар досега са издадени романите ѝ „Мястото на екзекуцията”, „Смърт в сенките”, „Струна в кръвта”, „Последното изкушение” , "Далечно ехо", "Чуждото страдание", "Възмездие от гроба", "Кървав лабиринт", "Скритият пожар" "Владения на мрака", “Изгорени мостове”, “Пътят на скелета” и др.

Лауреат е на множество награди, като престижното отличие “Златен кинжал” за най-добър криминален роман на Асоциацията на писателите на криминални романи - негови носители са автори като Иън Ранкин, Рут Рендъл и Джон льо Каре.

През 2005 г. получава и наградата „Иконите на Шотландия” за най-добър шотландски писател. През 2009 е приета в Залата на славата за автори на трилъри, през 2010 е удостоена с престижния “Диамантен кинжал на Картие”.

Вал Макдърмид беше част от журито, което присъди престижната международна награда за литература “Ман Букър” за 2018 г.