page contents Книжен ъгъл: "Хермес" представя: Записки от либийския ад
Предоставено от Blogger.

"Хермес" представя: Записки от либийския ад

15.11.09


На 9 февруари 1999 година седемнадесет български медицински сестри са отвлечени от болницата, в която работят в Бенгази, Либия и затворени в полицейски участък в столицата Триполи. Следващите осем години и половина пет от тях прекарват в няколко либийски затвора по обвинения в умишлено заразяване с вируса на СПИН на повече от 400 деца. Валя Червеняшка е една от тях.

Със сигурност познавате историята на Валя Червеняшка.  Каква обаче е истината отвъд познатите вече факти?
Кои са истинските причини за заразяването на либийските деца?
Кой вкара нашите медици в този зловещ сценарий?
Каква е била целта на безкрайните заседания и процедури, на адските мъки и насилието?
Какви реално са били отношенията между нашите медицински сестри – за приятелствата и предателствата?
Какъв е бил животът им в Либия и какъв е той днес?
Свърши ли времето на политическото говорене и помогна ли държавата ни на „петте български медицински сестри” да се почувстват истински свободни?

Отговорите на тези и на още много въпроси ще откриете в книгата на Валя Червеняшка и телевизионния сценарист Николай Йорданов – „Записки от ада”, която ще излезе под знака на ИК „Хермес” на 20 ноември 2009 г. „Записки от ада” е книга изповед, която ще преобърне представите за процеса срещу медиците ни в Либия и ще постави много въпроси.
За авторите:

Валя Червеняшка е родена на 22 март 1955 година във Враца.

В “Записки за ада” тя разказва за почти десет години от живота си, в които от напълно неизвестна българка, отчаяна от бедността в родината си, се превръща в един от най-известните затворници в историята.

***
Името ми е Валя Червеняшка. Може би сте чували за мен. Може би знаете моята история. Може би сте информирани за фактите, но нямате представа какво е да бъдеш на мое място. Аз ще ви разкажа за нещата такива, каквито съм ги видяла. Това е историята на най-страшните осем години от моя живот. Никога не съм си мислила, че ще премина през събития, достойни за описване в книга. Честно казано, бих предпочела никой да не знаеше за мен. Бих предпочела обикновения живот, изпълнен с дребните трудности и малките радости. Днес малко врати са затворени за мен. Малко са политическите мъже и жени, които да не познавам. Малко са местата, на които не биха ме приели. Малцина са тези, които ме отминават с безразличие.

Ако само можех да заменя всичко това на цената на забравата... Но не мога! Затова искам да разкажа. Трябва да разкажа. Моите спомени не бива да стоят заключени. Така те ще останат, а аз ще си тръгна от тях. Знам, че само ако ги пусна на свобода, ще успея да освободя и себе си… 
Валя Червеняшка


Николай Йорданов е роден на 4 март 1978 година във Варна. Работил е като телевизионен сценарист и главен редактор за предаванията "Ясновидци", "Пълна промяна", "Страх", "Имаш поща", "Море от любов", "Руска рулетка", "Горещо", "Star Academy", "Clarvăzătorii" и други. Сценарист е на три документални филма, няколко реклами и видеоклипа. „Записки от ада” е първата му книга. Появява се в резултат на интереса му към процеса срещу българските медици в Либия и надеждата, че някой ден, когато те бъдат освободени, ще опишат какво наистина се е случило с тях. Преди да започне работата по книгата авторът е прочел повече от 1000 страници публикации за делото и е изгледал над 60 часа видеоматериал. Информацията, която получава от Валя Червеняшка обаче, се оказва по ценна от всичко.

***
Когато започнахме да работим заедно, оставих вкъщи две неща – чувството си за жал и възпитанието си. Карах я да говори дори когато очите й се насълзяваха… Николай Йорданов

За книгата:

"Записки от ада" е биографичен роман за живота на Валя Червеняшка - една от медицинските сестри, прекарали 8 години в няколко либийски затвора по обвинения в умишлено заразяване на над 400 деца с вируса на HIV. В книгата, написана заедно с телевизионния сценарист Николай Йорданов, Червеняшка разказва хронологично за случилото се по време на процеса. В главите "Червения килим" и "Адът в мен" тя подробно описва всички изтезания, на които е подложена в първите месеци след ареста си. Разкрити са подробности от живота на нея и останалите обвиняеми по време на делата срещу тях, личните истории на техните съкилийнички, срещите им с различни дипломати и политици и живота им след като се завръщат в България.

Това е изповедта на една съвсем обикновена жена, чието лице става познато на целия свят. Разказът на една българка, въвлечена в абсурден процес, без аналог в световното право. Тази книга не просто проследява историята на процеса, и на жените, наричани от целия свят “петте български медицински сестри”. Това е и личната история на Валя Червеняшка. “Записки от ада” разкрива подробности от работата й в Бенгази, причините за зараза на децата, чудовищните изтезания, на които е подложена, ужаса, неизвестността, враждебността и приятелството в либийските затвори, както и какво е да получиш три смъртни присъди и да оцелееш.

Със сигурност познавате историята на Валя Червеняшка…, но не знаете цялата истина отвъд фактите. Чрез тази книга ще си припомните преживяното от нея и останалите медицински сестри и ще осъзнаете какво е да си на мястото на една жена, завърнала се от ада.

Виж откъс от книгата