page contents Книжен ъгъл: Социалната лаборатория Ева Перон
Предоставено от Blogger.

Социалната лаборатория Ева Перон

24.11.09

Петко Тодоров

Случаят Света Евита не е само история

Джоана Спенсър е избрала за мото на биографията си „Ева Перон” изречение от Хорхе Луис Борхес: „Важен е образът, който пораждате в съзнанието на другите” (изд. Рива). Важно мото. Но първо коя беше Ева Перон? За които чуват името й за първи път: съпруга на президента на Аржентина Хуан Перон – 1946-1952. Използвала положението си за да развие невероятна социална дейност. В най-често ползваните документални кадри тя хвърля от минаващия край селата влак пачки с банкноти. Раздавала къщи, дрехи, храна, назначения на работа, строила детски заведения и т.н. Постигнала и реални резултати: правото на глас на жените. Не заемала никаква официална длъжност. Боготворяли я буквално. Умряла на 33. Двойката Перон е изява на особена еднолична власт – смесица от национализъм и популизъм.
В онези години Аржентина била невероятно богата страна с невероятно социално разслояване. Но такава „щедрост” не е възможна безнаказано.

За които я знаят от лигавия филм на Алън Паркър в изпълнението на Мадона: там истинска е само музиката.
Перон е законно избран президент – с 55% от гласовете. И съвсем скоро: „Цялата страна е покрита с нейни гигантски портрети, радиостанциите препредават и най-малкото й изявление, печатът е пълен с нейни снимки как неспирно открива ясли, приюти за старци и болници”. Припознаването на историческа повторяемост извиква задължително внимание в друга посока: интересен е не случаят Света Евита, интересен е „образът в съзнанието на другите”. Латинска Америка е различна от Европа, там този образ е по-ясен. Нашите медии дебнат Уго Чавес за смехотворни реплики. Та трябва от Ноам Чомски да научаваме какво всъщност прави Чавес. И на кого се присмиваме? Онези се радват на подхвърлени банкноти, ние на обещанието да се разкаже играта на бивш премиер. Защо медиите не се обърнат към огледалото – оттам ги гледа такъв красноречив образ!
Ей за това е важна биографията на Евита Перон. Нейното изучаване не ще препъне триумфа на месиите. Може би поне ще узакони деня за размисъл преди избори.