page contents Книжен ъгъл: "Сиела" представя: Изчезналите
Предоставено от Blogger.

"Сиела" представя: Изчезналите

22.2.10

Разкази за 35 исторически изчезвания от "Мари Селест" до Джими Хофа


Зловещият списък на онези, които са изчезнали тайнствено и очевидно без следа, звучи като обезпокоителна, но странно внушителна бележка покрай основните теми на човешката история.

От екипажа на „Мари Селест“ до лорд Лукан, от Амброуз Биърс до Джими Хофа, историята е изпъстрена със сенки на хора, които просто са изчезнали. Като оставим настрана онези трескави обяснения, съпътстващи всяко изчезване – от паранормални явления до отвличане от извънземни, тези истории ни предлагат както тръпка на несигурност, така и предизвикателство от гадаенето по един информиран начин за възможната съдба на изчезналите.

Историческите документи предлагат някои забележителни случаи на изчезване. Понякога става дума за хиляди хора – като армията на персийския император Камбиз, очевидно погълната от пясъчна буря в египетската пустиня преди две и половина хилядолетия, или трите римски легиона, които влезли с марш в Тевтобургската гора и никой не ги видял повече живи. Много от хората, за които става дума в тази книга, са били мишени на политически интриги или репресии, като Принцовете в кулата или жертвите на Хитлер и Сталин. Има също и цял пантеон смели изследователи – от Джон Кабът и граф Ла Перуз до полковник Фосет и Амелия Ерхарт. Интригуващи са и някои истории – като онези за „Мари Селест“ и пазачите на фара на Флананските острови – които остават загадка докрай.

Независимо дали са герои или жертви, или злодеи – за изчезналите има специална ниша в нашето въображение, която действа както върху интелекта ни (тъй като се опитваме да разплетем мистерията), така и върху усещането ни за чудо. Историите, разказани в „Изчезналите“, ще продължат да нахлуват в спомените ни дълго след като книгата е прочетена, препрочетена и окончателно върната на лавицата.

Библиографията на Иън Крофтън включва „Британски и ирландски речник „Брюър’с“, Второ издание на „Речник Брюър’с на съвременните фрази и басни“ (както и Джон Айто) и „Чекмедже с куриози Брюър’с“, сега на книжния пазар, с меки корици под заглавието „Копривени гащи и гърмящи жаби“. За издателство „Куеркус“ той е написал книгите „Кралете и кралиците на Англия“ и „История без скучните части“

Виж откъси от книгата:

Десетдневното отсъствие на госпожица Кристи


Великите изчезнали: Летецът-романтик Сент Екзюпери