page contents Книжен ъгъл: "Ера" представя: Винс Флин. В името на честта
Предоставено от Blogger.

"Ера" представя: Винс Флин. В името на честта

23.2.10

Поредица от взривове опустошава Вашингтон. Една от целите е Националният антитерористичен център. Равносметката – 185 загинали сенатори, служители на ЦРУ, пожарникари, полицаи, случайни минувачи... Дръзката  атака предизвиква безкомпромисен ответен удар. Боецът на „тихия фронт” Мич Рап и верният му помощник Майк Неш са натоварени със задачата да заловят виновните за смъртта  на колегите си.  Ала след като първоначалният шок от атентатите е преодолян, агентите са принудени да защитават действията си пред лицемерните политици, разтревожени от използваните средства в акцията...

Но работата на агента изисква огромни жертви и в личен план. Никой не знае това по-добре от Рап. Семейният Неш едва издържа на напрежението и се измъчва от ужасните спомени за нападението. И Мич Рап решава, че може да се изправи сам срещу тримата атентатори, които все още са на свобода, като същевременно помогне на приятеля си и успокои недоволните политици. А след като терористите посягат на близките на негови колеги, Рап не се колебае да прекрачи тънката граница между позволеното и забраненото, за да ги залови на всяка цена. В името на родината, свободата и честта.

Майсторът на динамичния политически трилър Винс Флин умело е използвал вътрешна информация от своите източници в разузнаването и армията, за да създаде скоростен, напрегнат и зашеметяващо реалистичен роман за интригите на властта и тайните на ЦРУ. Авторът е известен с това, че винаги обвързва сюжетите на книгите си с актуалната политическа ситуация. А заради съдържащата се класифицирана информация в един от романите му, книгите му са наблюдавани под лупа от високопоставени държавни служители.

В последния  си роман „В името на честта” Флин засяга текущия разгорещен дебат по въпроса докъде е позволено да стигат специалните служби в действията си срещу тероризма. В книгата са отразени и политическите борби между поддръжниците и противниците на ЦРУ в американския сенат. Това е и причината, поради която много критици обвиняват Винс Флин в пристрастност. Според тях републиканските възгледи на автора прозират в темите и сюжета на последните му книги, а някой дори го обвиняват, че открито пропагандира и защитава използването на непозволени от закона методи при осъществяването на контратерористични операции. Но според неговите привърженици Флин притиска до стената американската политическа система и не се свени да направи дисекция на структурата и начина на работа на политическите институции. Някои дори смятат, че с книгите си той руши престижа на ЦРУ и ФБР.

Всъщност  една от основните цели на Винс Флин е да запознае читателите с ежедневието на агента. Трудностите в балансирането на личния живот и кариерата, отношението на неблагодарните политици и жертвите, които правят хората от специалните служби, подтикват всепризнатият майстор на политическия трилър да отрази своите наблюдения в бестселърите, които пише. Създаденият от Флин герой Мич Рап е събирателен образ на „лошото момче”, бунтаря, от когото политиците имат нужда и чийто живот често излагат на риск. Известната филмова компания CBS има намерения да създаде екшън поредица с главен герой Рап. Първият филм се очаква в киносалоните през 2011 г.

За  Винс Флин

Успехът на Винс Флин като писател не идва лесно. Първоначално той работи като счетоводител и маркетингов специалист. Впоследствие решава да кандидатства за морски пехотинец, но е отхвърлен заради строгите медицински изисквания. В този момент Флин започва да пише книга – доста странно решение за човек с дислексия, който има сериозни проблеми с писането и четенето.

В разгара  на предизборната кампания за президентския пост в САЩ младият автор безуспешно обикаля издателствата, за да предложи ръкописа на своя дебютен трилър „Крайни мерки”. Редакторите умело се измъкват с извиненията „много е остър, много е краен, руши престижа на институциите, в които всеки американец твърдо вярва”. След 60 отказа авторитетното издателство „Покет Букс” купува правата за публикуване, организира мощна рекламна кампания и тиражът достига 700 хиляди екземпляра. Седмица след излизането си „Крайни мерки” попада на трета позиция в класацията за най-продавани книги. Такава е звездната участ и на последвалите политически трилъри от Винс Флин. Неговите книги се четат от действащи и бивши президенти, чуждестранни държавни ръководители, служители на специалните служби по цял свят, а високопоставен служител на ЦРУ нарежда на своите подчинени: „Искам да прочетете книгите на Флин и да започнете да мислите как може по-ефективно да водим войната с терора.”

Винс  е един от сценаристите на хитовия  сериал „24”. Kралят на големите политически интриги е познат на българските читатели с романите „Крайни мерки”, „Власт”, „Мръсни афери”, „Лиценз за убиване”, „Измяната”, „Врагът сред нас”, „В случай на опасност”.

ИК Ера