page contents Книжен ъгъл: Философите: Не всичко е за продан
Предоставено от Blogger.

Философите: Не всичко е за продан

5.4.10

Петко Тодоров

Липсата на алтернативно виждане за света е „черният аспект на нещата”

Андре Конт-Спонвил отговаря в „Какви ще бъдат философите на утрешния ден”: „Нека престанем да искаме от държавата да създава блага: пазарът го прави повече и по-добре. Тук колективистите бъркат. Но нека не разчитаме пазарът да създаде справедливост: единствено държавата има шанс да постига нещо в това отношение. Тук грешат ултралибералите. От тази гледна точка харесвам формулата на Жоспен: „Да” на пазарна икономика, „не” на пазарно общество”. Защото пазарът върви само за пазарните продукти, другояче казано, само за това, което се купува и продава. Но не всичко в едно общество е за продан!
Ето защо имаме нужда от политика: за да покровителстваме, включително срещу пазара, онова, което не е за продан (справедливостта, здравето, образованието, самото човечество...)... Следователно не става дума да се избира между държавата и пазара (очевидно и двете са необходими).” Себастиен Шарл разговаря с 6-те най-известни днес френски философи (изд. „Изток-Запад”).
Шарл разговаря за техни публикации и книгата е ценна предимно за изкушени от философията, но тези 6-имата има какво да кажат и на широката публика. Това горното е като че ли вече очевидно, любопитното е, че се изрича от такъв подиум. Нали тези хора би следвало да са върхът на човешката мъдрост. Обаче са безкрайно предпазливи по отношение на обществените въпроси. Опарили са се през 68-ма, тогава революция и философия вървяха заедно. „Идеята за прогрес е в криза, обещанията за промяна на света не съществуват; накратко, няма алтернативно виждане за света. Оттук сложният и черен аспект на нещата”, думи на Жил Липовецки.
Идеите са постни, там е истинската криза. Книгата е любопитна с епикризата, която философите поставят между редовете и не само там. ”Алтернативното виждане” не е интелигентска превземка, то е свидетелство за мислене. Мисленето е за хората, за които „светът на предметите не им е достатъчен”, по думите на Шарл. Та, все пак, важно е какво казват философите, така или иначе „алтернативите” ще тръгнат от тях.