page contents Книжен ъгъл: "Ера" представя: "Тримата императори" от Миранда Картър
Предоставено от Blogger.

"Ера" представя: "Тримата императори" от Миранда Картър

21.5.10

Едно семейство, три империи и пътят към Първата световна война

В навечерието на Първата световна война Великобритания, Германия и Русия се управляват от членове на една кралска фамилия: Джордж V, крал на Англия и император на Индия, Вилхелм II, последния германски кайзер, и Николай II, последния руски цар. Техните незрели решения и детински постъпки причиняват една от най-разрушителните войни в човешката история. Война, която предопределя участта на Европа като най-жестокия и кървав континент в историята на човечеството...


Миранда Картър използва кореспонденцията между владетелите и стотици други исторически извори, за да създаде брилянтен портрет на трима мъже и техните слабости. Подходът на авторката при представяне на причините за Първата световна война е забележителен и оригинален. Тя разглежда променливите съюзи на великите сили в периода 1859 – 1918 година, като се фокусира върху близките роднински връзки между Вилхелм, Николай и Джордж. Британският монарх е първи братовчед с Вилхелм и Николай, съответно по бащина и по майчина линия. Междувременно Вилхелм и Николай са втори и трети братовчеди чрез женитбата на една пралеля и имат общ пра-прадядо – лудия руски цар Павел.

Мащабното историческо изследване на Миранда Картър е разделено на четири части: детството на тримата (1859 – 1888); семейните връзки и имперските спорове (1888 – 1901); началото на новия век (1901 – юли 1914) и войната (юли 1914 – 1918). Тримата императори са родени в свят, където наследствената монархия изглежда неотменима, а интернационализмът на кралските династии е гаранция за добрите международни отношения. В основата на описаните събития е планът на кралица Виктория и съпругът й Албърт да установят мир в Европа чрез серия от династични бракове, които обвързват потомството им с всички европейски кралски семейства. Но двамата не успяват да предвидят драматичната промяна в политическата система, която осуетява намеренията им...

Поставени на обречени от историята позиции, зле образовани и откъснати от реалността, неуравновесеният Вилхелм, нерешителният Николай и плахият Джордж доказват как личните и политическите отношения си взаимодействат... с опустошителен резултат. Тримата императори оживяват като пълнокръвни участници в събитията, виновни до голяма степен за съдбата на народите си, но и жертва на историческата си предопределеност.

Вилхелм е най-непостоянният и избухливият от тримата, измъчван от комплекс за малоценност и мания за всемогъщество. Със своите гневни изблици, импулсивни решения и смазващи пристъпи на депресия кайзерът до голяма степен предопределя краха на Германия.
Николай прави всичко възможно да избягва вземането на трудни решения. Дори когато Русия е на ръба на революцията, той отказва да отстъпи и педя от властта си, с убеждението че тя му е дадена от Бог. Главният недостатък на царя е, че отказва да се нагоди към настъпващите исторически промени. Вежливостта му и желанието му да се изолира от външния свят предизвикват известна симпатия. Но Миранда Картър не се колебае да посочи и вината, която Николай носи за трагичните събития в Европа. На този фон недостатъците на Джордж изглеждат маловажни, защото се свеждат до изключителна предсказуемост и известна глуповатост. Той е плах, склонен към самосъжаление и толкова консервативен, че съпругата му се облича до края на живота си с дрехи от времето, когато се срещат за пръв път.

Именно взривоопасната комбинация от власт, роднински взаимоотношения и разрушителни характери води до избухването на Първата световна война. Картър посочва как трима мъже, които би трябвало да вземат мъдри решения, всъщност опустошават целия свят.
Европа пропада в бездната на военния конфликт, заради очевидната неспособност на кралските кръвни връзки да обуздаят националните разногласия. За всеки от тримата императори войната е катастрофа, а желанието за мир и разбирателство е заглушено във финалния акорд от разруха, предателство и смърт.

Старият континент плаща с кръвта на своите обитатели грешките на Вилхелм и Николай. Джордж наблюдава отстрани, както обикновено безсилен да направи каквото и да било. Ала в крайна сметка всеки от тримата императори се изправя срещу последиците от собствените си действия. До края на 1918 г. царят и семейството му са убити, кайзерът бяга в изгнание в Холандия, където прекарва остатъка от живота си, а Джордж е с разбито здраве. Посредствеността и прагматизмът надделяват. Най-безличният, но и най-безвластният от тримата е единственият, който запазва трона си, защото и приносът му към войната е несъществен.

Джордж и британската корона остават непокътнати – макар и с цената на потъпканите семейни ценности... По някаква ужасна ирония през 1917 г. се появява един от редките мигове, в които Джордж има реална власт – той има шанса да определи бъдещето на своя братовчед Николай. Но решението му е един от най-позорните моменти в историята на британската корона и доказателство, че цялата институция на европейските монархии е непоправимо разрушена.

Богато на детайли и проницателно в интерпретациите си, изследването на Миранда Картър всъщност разобличава трагикомизма на един привилегирован, но изостанал от времето си свят. А „Тримата императори” е безценен исторически анализ за залеза на една епоха, в която обикновени човешки същества имали абсолютната власт да определят съдбата на милиони.

За автора


Миранда Картър е автор на биографични и исторически книги. Носител е на няколко литературни награди. Преди написването на първата си книга, Миранда работи като издател и журналист. Тя живее в Лондон със съпруга си и двамата си сина.