page contents Книжен ъгъл: Жан Д‘Ормесон написа доклад до Господ
Предоставено от Blogger.

Жан Д‘Ормесон написа доклад до Господ

22.6.10

Петко Тодоров

Благодарение на него човешката история продължава

„Писна ми – рече Господ” – в романа „Докладът на Гавриил” на Жан д’Ормесон и оттам тръгва всичко. Изрича го самият онзи с голямото „Г”, Всевишният – пред Гавриил. Който пък „си спечели сред Престолите и Господствата прозвището Габи 007”. Господ се отчаял от хората, престанал е да разбира своето творение и провожда „специалния си агент” Гавриил на Земята: „Иди отново при хората. Погледай какво правят. И после ела при мен с доклад под мишница”.


Гавриил слиза на Земята и се представя на писателя Жан д’Ормесон. Моли го за съдействие: „Ще ми обясниш за хората. Между нас да си остане, Всевишният изобщо не ги разбира”. Всевишният ще прочете доклада и ще реши дали да спре човешката история.

И така, Д’Ормесон и Гавриил изготвят Доклада (изд. „Парадокс”). Начинът е писателят да възпроизведе живота си, за да проумеят двамата с Божия агент за какво става дума. Д’Ормесон е голяма работа, най-възрастният член на френската Академия. Той не може да си позволи литературно присъствие на Господ без известен скеч и не може да си позволи негово окарикатуряване. Романът може да се чете и като есе за живота. „Аз не пиша мемоари. Припомням си мимоходом”, пояснява той.

Мимоходом припомня епизоди от престижното си битие, из което се подвизават големи писатели и големи политици. Прозата на Д ’Ормесон върви тежко и оставя следи. Той е голям Аристократ и голям Интелигент. Той може да си позволи оценката на буржоазната етика: „Неслучайно понятия като ценности, дълг, блага имат едновременно финансов и морален смисъл”. Защо българите изгонихме от лексиката си думата „буржоазна”? От какво ни е срам? Прозата на Д’Ормесон отговаря: то е провинциализъм.

И какво като сме европейска провинция? Във всяка провинция има читатели, които се подигат ентусиазирано на пръсти и се заслушват. За да дочуят простите, но непровинциални думи: „Зад въпроса на ангела „Какво ще стане със света”? мисля, че се криеше някакъв по-прост въпрос, който се отнасяше до всички и съвпадаше с първия: „Какво направи ти с живота си?”.