page contents Книжен ъгъл: Жени, попитайте Стив Харви
Предоставено от Blogger.

Жени, попитайте Стив Харви

25.6.10

Стив Харви започва кариерата си като комик в средата на осемдесетте години на двайсети век. Успехът на моноспектаклите му довежда до създаването на собствено телевизионно предаване под името „Шоуто на Стив Харви“, което се излъчва по мрежата WB в периода 1996-2002 г. Шоуто се радва на изключителен успех и печели многократно наградата „Имидж“. През 1997 г. Харви продължава изявите си в комедийни моноспектакли и е една от звездите във филма на Спайк Лий „Истинските крале на комедията“. В момента е водещ на популярното „Утринно шоу на Стив Харви“, което се излъчва в националния ефир и има повече от седем милиона слушатели. Рубриката му „Питайте Стив”, в която основно се задават въпроси за взаимоотношенията между мъжете и жените, добива такава огромна популярност, че провокира написването на книгата „Действай като жена, мисли като мъж” (ИК Хермес).
Според Стив Харви, мъжът се самоопределя по три критерия: кой съм аз, какво работя и колко пари изкарвам. За да е готов един мъж за сериозна връзка, той трябва да е постигнал задоволителни отговори на тези въпроси.
- Казвате, че жените често са твърде взискателни и това нерядко води до разочарования. Не трябва ли обаче да имаме високи изисквания към мъжа, с когото искаме да прекараме живота си?
- Разбира се, че трябва да има стандарти и истинските мъже не се боят от тях, въпросът обаче е доколко реалистични са вашите очаквания. Ако искате да намерите красив, умен, богат, добър, начетен, висок, атлетичен мъж с коса, на всяка цена го задръжте и… моля ви, обадете ми се. Винаги съм искал да се срещна с Бог. (Смее се.) Трябва също да си зададете въпроса вие самата отговаряте ли на всички мъжки критерии, за да имате правото да изисквате идеалния мъж.
- Колко важен е сексът за мъжете?
- За мъжете сексът е от съществено значение. Той е едно от трите най-важни неща, които мъжът очаква от вас. Това, на което истински държи, е: любов, подкрепа и секс. Ако едно от тях липсва, връзката ви няма бъдеще.
- Много жени откриват след дългогодишна връзка, че партньорът им ги е мамил. Ако един мъж ви изневерява или смята да го прави, защо тогава търси обвързване?
- Мъжете не се обвързват емоционално при секс, както жените. Това, че прави секс с друга, не намалява привързаността му към вас. Не ви казва истината, за да не ви нарани. Казва ви онова, което искате да чуете.
- Защо мъжете изневеряват?
- Защото могат. Защото мислят, че ще им се размине. Защото сексът с партньорката вече не е такъв, какъвто е бил някога. Защото винаги има жени, готови да мамят заедно с него…
- Вярна ли е максимата: лъжецът си е лъжец?
- Мъжете могат и да се променят. Понякога загубата на човек, когото ценят, може да ги накара да преосмислят действията си. Аз например сега съм различен от това, което бях.

Стив Харви гостува нееднократно в шоуто на Опра, където отговаря на множеството въпроси, отправени му от представителките на нежния пол.
- Ако си женена за „мамино синче”, как да се пребориш за първото място в живота му?
- Ако се надявате, че след брака ще промените мъжа – лъжете се. Майките им са поставили високи стандарти за отношението им към тях още в детството им и гледат да ги поддържат. Ето защо, когато започвате дадена връзка, трябва ясно да поставите своите изисквания. Не очаквайте той сам да го направи.
- Защо мъжете сякаш се плашат от силни, преуспели и умни жени?
- Мъжете се възхищават от подобни жени… на обществено място. Но мисълта да имаш подобна своенравна и устата жена вкъщи – Боже опази! Малцина са такива смелчаци.
- Винаги съм се учудвала как на една и съща реплика, подхвърлена от някого, аз и партньорът ми правим съвсем различна интерпретация. Е, как всъщност мислят мъжете?
- Основната грешка на жените е, че прехвърлят начина си на мислене върху мъжете, а ние сме много по-просто устроени. Може би ще се доближите до нашия начин на мислене най-много, ако просто ни припишете точно обратното на това, което вие сте си помислили. (Смее се.) Всъщност затова и написах тази книга, за да узнаят жените какво ръководи мъжете. Книгата е един вид стратегическо ръководство: ако познаваш тактиката на противника си, много по-лесно е да спечелиш играта. Ако съм научил нещо в живота си, то е, че: а) за огромна част от жените ние сме загадка, б) представителите на силния пол си позволяват да злоупотребяват в интимната сфера, защото жените не познават начина им на мислене, и в) с познанията си аз имам възможност да променя положението.