page contents Книжен ъгъл: Разгръщаме историята на специалните операции
Предоставено от Blogger.

Разгръщаме историята на специалните операции

23.8.10

Петко Тодоров

Първата е Троянският кон, последната – битката с Ал Кайда

Най-сетне насъщно мъжко четиво: „Специалните операции от Ахил до Ал Кайда”, Дерек Лийберт (изд. „Изток-Запад”). История на специалните операции от професионален военен историк; 32-33 века абсолютно мъжкарство.
Що е то специални операции? Лийберт цитира уставите на Пентагона: „Операции, провеждани от специално подготвени, организирани и оборудвани военни и паравоенни части с цел да бъдат постигнати военни, политически, стопански или информационни цели чрез използване на неконвенционални военни средства в рамките на противникови, забранени за достъп или политически неудобни райони”. Някой да каже нещо за този екстрат на военната мисъл?

Първата разказана специална операция е Троянският кон, затова в заглавието е името на Ахил и тази е успоредицата му с Ал Кайда. Да се описват сегашните специални операции на Съединените щати е въпрос на рутина и национална гордост за американския историк, но друго е да се преразкажат Троянската война или походите на Александър Македонски, или испанската конкиста в Латинска Америка откъм тази гледна точка. Това е свръхлюбопитното в 840-страничното четиво.

Иначе то си е с всичките приемливи особености на „История”, писана от американец за американци. Като се почне със съдържателното – примерно от Втората световна война са включени цели 3 неанглоговорящи специални операции: убийството на Райнхард Хайдрих от чешки парашутисти, немската диверсия „Майкоп” и спасяването на Мусолини от Ото Скорцени.

Руските примерно историци се отърсиха по-осезаемо от духа на студената война. И се свърши с идеологемите. Да оставим патоса за похарчения героизъм на американските мъже „в опити да удържат комунистически инвазии по далечната периферия”.

По-полезно е заслушването в дълбоки въздишки от сорта: „Може ли някой да си представи днес провеждането на трудно обоснован преврат в Чили, Индонезия или Гватемала от страна на ЦРУ?” Забележете, тръпката не е в преврата, а в обосноваването му. Но, хайде холан, студената бира е затова – да разрежда подобни костилки.