page contents Книжен ъгъл: 13 септември – Световният ден на Роалд Дал
Предоставено от Blogger.

13 септември – Световният ден на Роалд Дал

13.9.10

„Ентусиаст” стартира кампания „Не ме безпокойте, чета” за празника

Датата 13 септември е обявена за Ден на Роалд Дал по целия свят и е един от най-вълнуващите празници за малки и големи. На този ден е роден Разказвач № 1 в света през 1916 г., а почитателите му празнуват за пети пореден път.

В чест на писателя се организират различни забавления за малките читатели - партита, на които гостите задължително са преоблечени като любимия си герой от историите на Роалд Дал, рисуват се покани и плакати, украсяват класните стаи с пъстри балони и знамена.
Надпреварват се в състезания за най-красива пощенска картичка с героите от забавните истории, организират четения и играят постановки. Помагат им родителите и учителите, а понякога се включват и спонсори. Раздават награди за най-хубав костюм или най-добре свършена работа.

Традиционно всички деца, отпразнували Деня на Роалд Дал у дома изпращат своите снимки, разкази или филмчета до официалния сайт на Роалд Дал, за да покажат как са отбелязали датата 13 септември. Общото между всички празници е, разбира се, менюто – ШОКОЛАД за закуска, обяд и вечеря.

Тази година на официалното откриване на Деня на Роалд Дал специален гост в Кралския национален театър ще бъде любимият художник на писателя – Куентин Блейк. Организирани са и прожекции на номинирания за Оскар филм „Фантастичният господин Фокс”.

На 13 септември 2010 г. издателство „Ентусиаст” поставя началото на фантастичната традиция, посветена на световен разказвач №1 – Роалд Дал, и в България.

До края на месец септември почитателите на Роалд Дал ще могат да получат своя специален подарък – закачалка за брава „Не ме безпокойте, чета”, при покупката на всеки екземпляр от вълнуващите му истории: „Фантастичният господин Фокс”, „Чарли и шоколадовата фабрика”, „Чарли и Големият стъклен асансьор” и „Семейство Тъпашки”. А десетима от всички регистрирали се на roalddahl@enthusiast.bg, ще спечелят пълен комплект от любимите истории на автора.