page contents Книжен ъгъл: На училище със "Зайченцето бяло"
Предоставено от Blogger.

На училище със "Зайченцето бяло"

14.9.10

Дете, израснало без книги, е като цвете,
отглеждано без слънце.

Леда Милева


За първия учебен ден ИК “Дамян Яков” пусна на пазара нова стихосбирка на Леда Милева – една от най-любимите писателки на поколения български деца, които не спират да наизустяват нейното стихотворение “Зайченцето бяло”. Оформлението е на Маглена Константинова, която е автор на илюстрациите и оформлението на всички детски книги на Леда Милева през последните 15 години. Нейни са илюстрациите и в другата книжка със стихове на Леда Милева, която “Дамян Яков” издаде преди няколко месеца и представи през февруари по повод 90-годишнината на знаменитата поетеса. 

Утре Леда Милева лично ще открие учебната година в столичното 51-о СОУ “Елисавета Багряна” в кв. “Хиподрума” и ще представи новата си книжка.
Новата книжка “Зайченцето бяло” е луксозна, с твърди корици и съдържа 55 стихотворения, залъгалки и гатанки. В нея малките читатели ще намерят обичаните си герои  - деца и животни, които преживяват най-разнообразни приключения, винаги с добър и поучителен край. Стиховете се запаметяват лесно, защото са написани с много обич към децата и с голямо поетично майсторство. Книжката е много привлекателна и с пъстрите рисунки на Маглена Константинова, под чиято четка оживяват глигани и крокодили, кукли и птички, музикални инструменти и мечоци.

На 5 февруари т.г. Леда Милева навърши 90 години. Тя е родена е на 5 февруари 1920 г. в София. Завършва Американския колеж и институт за детски учителки; следва право в Софийския университет. Заема редица отговорни постове като главен редактор на списания, генерален директор на Българската национална телевизия, постоянен представител на България в ЮНЕСКО, Париж, председател на Съюза на преводачите в България, депутат във Великото народно събрание.

Издала е повече от трийсет книги за деца, между които “Заю на разходка”, “Мустакатият Иванчо”, “Черно фламинго”, “Цветни приказки”, “Карнавал в гората” и др. Нейни стихотворения и пиеси са превеждани и издавани във Франция, Германия, Русия, Полша, Унгария, Сирия и др. Включена е в Почетния списък „Ханс Кристиян Андерсен” на Международния съвет за детската книга и е удостоена с много национални литературни награди.