page contents Книжен ъгъл: Стивън Хокинг като портретист
Предоставено от Blogger.

Стивън Хокинг като портретист

20.9.10

Петко Тодоров

Студиите му за гигантите в науката са апология на самотата

„Ако съм прозрял по-надалеч, то е, защото бях стъпил върху раменете на гиганти”, написал Исак Нютон през 1676 и от него Стивън Хокинг взел заглавието „Върху раменете на гиганти” (изд. „Прометей” и „Изток-Запад”). „Думите му удачно описват факта, че науката – и цивилизацията като цяло – представлява натрупване на постижения, всяко от които се гради на предходното”, пояснява Хокинг.


Четивото съдържа негови студии за Николай Коперник, Галилео Галилей, Йоханес Кеплер, Нютон и Алберт Айнщайн и към всяка от тях са приложени откъси от основните съчинения на портретувания. Хокинг се явява портретист.

Имаме късмет, че неговите книги излизат у нас с оригиналното оформление, та разгръщането им е нещо особено: усет за докосване до върха на човешката мисъл и творение. Хокинг си спечели световния авторитет не защото е върхът в своята област. Всяка научна област има своя персонализиран световен връх, но той направи медийно име чрез книгите и другите публични изяви.

Ето ги и портретите. Книги за тези хора – колкото щеш, но друго си е словото на Хокинг. Неговият патос е истината за тях и за науката, даже в редове като: „Ние самите сме доказателство за наличието на живот, макар че може би не и на разумен живот”.
Апология на самотата – това е четивото. С всичката тривиалност и парадоксалност в словосъчетанието. Самота е дори съучастието на Айнщайн в направата на атомната бомба.

Това е науката. Топъл пример: българската. Някой да е чул нещо за нея извън земетресенията и мераците за чопване на имотите й, подработвани чрез медийно оплюване на българския учен? Ако теглим чертата – първи и последен Кеворкян направи от разговорите си с български учени медийни събития.

От сегашна гледна точка се прочита, че онези негови интервюта от 80-те години са легитимирали морално едни действия, но, нейсе, нали тогава се подработваше „революцията”. Няма медийност извън сметките. Медиите вече държат учения делеч от публиката – може би някой го е шубе от нова революция.