page contents Книжен ъгъл: "Кръгозор" представя: Смърт на свещените крави!
Предоставено от Blogger.

"Кръгозор" представя: Смърт на свещените крави!

5.10.10

Бо Фрейзър, Дейвид Бърнстайн и Бил Шуоб

Как успелите бизнесмени разбиват старите правила

Идеята

„Смърт на свещените крави!” е непочтителен поглед към Свещените крави, които са се внедрили в процеса на вземане на решения в корпоративния свят. Хората от бизнеса сляпо следват тези правила, стандарти или формули, понеже винаги са вярвали в тях, така че - защо да престанат да вярват сега? Те не се интересуват, че конкуренцията, категориите или културите се променят скоростно. Правилата са си правила. Не ни разбирайте погрешно. Ние, авторите нямаме нищо против кравите по принцип (обичаме стекове), но имаме голям проблем със Свещените крави. И смятаме да ги убием.


Какво е Свещена крава?

В индуистката традиция Свещената крава е почитана фигура, която олицетворява плодородието на земята, любовта на майката и свeтостта на живота. В света на търговията Свещената крава е поговорка, мото или афоризъм за това как трябва да се прави бизнес, която повечето хора приемат за неоспорима истина. Тази книга не е за индуизма, индийските Свещени крави, дебелите боксьори или швейцарските изобретатели на нови джаджи. Това е книга за бизнеса. И Свещените крави, за които ние говорим, не бродят из долината на река Инд, преживяйки субконтинентална трева и житни растения. Свещените крави, които планираме да убием, са устойчиви указания и норми, които се повтарят, приемат се за свещени и се следват сляпо от служители и ръководители навсякъде по света.

Защо Свещените крави трябва да умрат?

Свещените крави заслужават да умрат, защото убивайки ги, печелите време и пари, а може и да спасите нечий живот. Е, добре де, може би не чак живот. Но бизнес, който гледа само към миналото, за да направлява бъдещето, е обречен на провал. В бързо променящия се свят всичко, с което се срещате, крие в себе си опасност. Особено тийнейджърите. Дори не си помисляйте да се срещате с тийнейджъри, ако искате да се издигнете до мениджърски пост. Освен ако не сте невръстен гений-мениджър на дванайсет години, в който случай ви предлагаме да се гръмнете.

Ако светът беше застояло и предсказуемо място, тогава старите устойчиви правила щяха да действат. Щяха да ни водят и да ни карат да продължаваме да сме честни. Но светът, в който живеем, се променя непрекъснато. Един ден децата трябва да спят настрани. На следващия ви казват, че бебетата трябва да спят по гръб. А на по-следващия – че кариерата на Бритни Спиърс е приключила. Трудно е да си в час. Всичко, което звучи по-категорично от препоръка, трябва да бъде подлагано на съмнение.

Ако не се запитаме защо правим нещата по начина, по който ги правим, никога няма да сме способни да ги правим по-добре. Ако отхвърляме новите подходи, винаги ще се задоволяваме само с още и още от същото. И ако всичките ви решения се основават на Свещени крави, които са приковани към миналото, тогава бизнесът ви никога няма да получи възможност за растеж и развитие. Ще приключите като Бритни Спиърс – вероятно без смущаващите снимки в Мрежата и милионите в банка, но ще бъдете същата отживелица.

Книгата

Гарантираме ви, че след като прочетете „Смърт на свещените крави!”, ще надминете шефа си в корпоративната йерархия с един скок или ще излезете на среща с най-готиния танцьор от „Чипъндейлс”. Което предпочитате. Вашият избор не е наша работа.
Междувременно обаче ще научите:
- Как да откривате Свещените крави
- Защо е важно да се убиват Свещените крави
- Подробни истории на 19 тлъсти Свещени крави
- Как други смели и прогресивни души като вас са убили тези Свещени крави
- Как да създадете култура на убиване на тези крави

Кои са авторите на “Смърт на свещените крави!”

Бо Фрейзър

Бо така и не се примирил с това някой да му казва как стоят нещата. Първите думи, които изрекъл, били: “Но...”, “Защо...”, “Сигурно се шегуваш, нали?” и “К’во?” Уморена да слуша по цял ден подобни реплики, баба му казала: “Туа мше туа уе уимаа уекуаа!!!”
Уви, старата жена нямала зъби, и Бо си помислил, че е казала “Това момче трябва да се занимава с реклама!!!”. Затова свел глава и започнал кариерата си.
Днес Бо е мениджър и директор на офиса на TheGateWoldwide в Ню Йорк, международна компания за маркетинг комуникации. Освен че управлява офиса в Ню Йорк, Бо е член на американския и международния борд на директорите на фирмата.
Преди да се присъедини към TheGate Бо е мениджър в CorryCay и Mindful Marketing. Освен това е бил президент на Pagano Schenck & Kay, а първите си осемнадесет години в бизнеса прекарва в Saatchi & Saatchi.
И докато речникът му може би се е обогатил донякъде от времето, когато бил дете, духът зад думите му си остава жив.

Дейвид Бърнстайн

Както повечето хора в рекламата, и Дейвид мечтаел да стане цирков артист. Можем ли да го виним? Няма нищо по-добро от притока на адреналин, когато те изстрелват с оръдие.
За нещастие, в цирка не го искали. Затова обърнал вниманието си към единствената друга сфера, в която изпълнителите редовно скачат през обръчи - рекламата.
Днес Дейвид е изпълнителен криейтив директор на TheGate NewYork. Освен че управлява творческия отдел в офиса в Ню Йорк, той е член на американския и международния борд на директорите.
Преди да се присъедини към TheGateWoldwide, Дейвид е работил в агенции като BBDO, Mercley Newman Hartley, Amirati&Puris и Angotti.
По това време рекламите му за BMW, UPS, BelSouth и New York Mets са чести носители на различни награди. Една от рекламите му за Холмарк е част от постоянната колекция на Музея за модерно изкуство.
Дейвид е завършил университета Емори и в момента живее в Уестчестър, Ню Йорк, със съпругата си Пеги и двете им деца, Зак и Кира. Нито едно от хлапетата не иска да избяга и да отиде в цирка. Все още.

Бил Шуоб

По време на кариерата си като творчески директор в рекламни компании като BBDO, Folen MacEliot и Amirati&Puris и Кайът Дей, Бил е дал своя принос в избиването на Свещени крави.
Той с удоволствие изтребва множество чифтокопитни в десетки нови продукти, включително BMW Roadster, чиято кампания получава, според “Харвард Бизнес Ревю” “най-високата статистика за възвръщаемост, която сме виждали в последните десет години”.
По времето, в което работи за нови кампании на United Airlines, Holiday Inn, MacDonald’s, списание Fortune и Чарлз Шуоб, били получени сигнали за множество убийства на Свещени крави.
Още Крави падат в боя, докато работи за General Electric, RCA, Daimler Chrysler, Ethne, Nikon, Reebok и Campbel Soup, което довежда до купчина награди за креативност и множество награди Ефи за изключителен маркетинг успех.
Днес той язди рамо до рамо с партньорите си Дейвид Бърнстайн и Бо Фрейзър, в TheGateWorldwide, компания за маркетинг комуникации с капитал от 250 милиона долара, основана в Лондон. Разнообразният им списък с клиенти и служители от офисите в Северна Америка, Азия, Африка и Европа, се грижат пасищата да са винаги зелени, а Светият добитък - тлъст и изобилен.

Виж откъс от книгата