page contents Книжен ъгъл: "Слънце" представя: "Гангстерска икономика" от Юрген Рот
Предоставено от Blogger.

"Слънце" представя: "Гангстерска икономика" от Юрген Рот

28.10.10

Гангстерска икономика не означава нищо друго, освен че част от икономическият и политически елит сътрудничат с мафията, с престъпни синдикати, за да печелят. Няма значение дали по парите има засъхнала кръв, стига да има печалба. Така обяснява заглавието на новата си книга (ИК "Слънце") журналистът Юрген Рот.

Защо днес организираната престъпност така се улеснява да си пазарува икономика, а оттам и политика? Тезата на Рот е, че принципите на законност и морал и ценностната система на конституцията за все повече представители на икономическия и политически елит са само театър за пред медиите.


Това, което е особено актуално в контекста на българската действителност, са препратките на Юрген Рот към историческото развитие на организираната престъпност. Днешната й икономическа мощ и политическо влияние се дължат на тежки престъпления като изнудване, измами, убийства, фалшифициране на документи, подкупи, контрабанда с цигари, алкохол, дрога, търговия с оръжия, екологични престъпления и укриване на данъци.

Крадци и измамници в рамките на немного години се превръщат в магнати, а бандити и мародери – в олигарси. Искат да живеят неосветявани, да изперат спорните си биографии. С добре заплатени PR агенции преследват единствено целта да внедрят криминално придобитите си средства в легалния икономически цикъл, за да имат влияние върху политическите решения в своя изгода.

В първата част на книгата журналистът се спира на начините, по които се свързват престъпни структури със законни икономически субекти. Втората част разглежда конкретни примери за такива връзки и механизма на функционирането им.  Замесени са големи реномирани предприятия, които в една или друга степен партнират с представители на организираната престъпност. Третата част е посветена на стратегиите за борба с организираната престъпност, които шумно се рекламират, но всъщност се провалят. Причините за този провал също са маркирани.

В книгата си „Гангстерска икономика” Юрген Рот дава многобройни примери. От германското строителство, финансирано от сицилианската Коза Ностра, през все по-изкусното пране на пари от калабрийската Н’дрангета, случаят „Опел”, Дерипаска, руските олигарси в Германия, Газпром и Коза Ностра, Тюркменистан и Казахстан до германските корабостроителници и метода „яж или умри”, руската мафия в Испания, Фрапорт АГ, Луфтханза, аферата „Манила”.

И... България - разказва за омагьосаната обвързаност между парите и властта, за връзките между елитите, различните власти, икономиката и организираната престъпност. Базира се изцяло на примера ТИМ (неясното минало на холдинга, управително тяло, икономически интереси, конфликти с конкуренти – например от кръга „Капитал”, и т.н.). Всички тези разкази са плод на сериозни и задълбочени журналистически разследвания и стъпват върху огромно количество фактология и данни.

„Гангстерска икономика” е своеобразна енциклопедия за европейската и световна мафия.  Изводът на Рот е тъжен. Всяващият ужас и страх имидж на организираната престъпност е продукт на борците срещу нея (т.е. държавите и техните органи). А самата организирана престъпност вече е част от общото социално-икономическо семейство.  Фанфарно огласяваната борба срещу нея не може успешно да бъде доведена докрай. Просто няма как да бъде позволено това!

Лидерите на организираната престъпност вече купуват избори, армии, дори президенти; може до вчера да са били прости гангстери, но днес са акционери с власт и огромно влияние...

За автора

Юрген Рот е сред водещите разследващи журналисти в Германия. От години следи процесите, свързани с организираната престъпност, мафиотските структури, и срастването им с политическите кръгове както в бившите комунистически страни, така и в Западна Европа и други държави по света. Рот се занимава и с разследванията на икономически престъпления и корупционни практики. Автор е на много статии и книги, сред които “Червените босове”, “Мрежите на терора”, “Олигархът”, “Гангстерите от Изтока”, “Новите български демони” и др.