page contents Книжен ъгъл: Честито, приятели! 20 години ИК „Колибри“
Предоставено от Blogger.

Честито, приятели! 20 години ИК „Колибри“

22.11.10


Стотици любими писателиХиляди издадени книгиМилиони странициМилиарди думи… 20 години Колибри, книгите които ви обичат
Програма ноември-декември 2010

23-ти ноември
стартира новият сайт на издателството; модерен и функционален дизайн! Очакваме ви на www.colibri.bg
1-ви декември ще се състои премиерата на „Киното и останалият свят. Двоен поглед на Анджей Вайда в Полския институт от 18 ч. Книгата ще бъде представена от режисьора проф. Владислав Икономов, ученик на Вайда.
5-и декември
излиза „Ние, гениите на Жечка Георгиева, главен редактор и съдружник в ИК „Колибри, английски филолог по образование и хуморист по призвание, книгата, която ще провокира интереса ви с представянето на издателството в една нова и неподозирана светлина. 7-и декември ще се състои голямото празненство, по случай 20-ия рожден ден на „Колибри, забавна програма и концерт-изненада. Нашият начин да благодарим на всички вас за приятелството и сътрудничеството през годините.
8-и декември „Колибри подготвя среща с най-превеждания и известен млад македонски писател Гоце Смилевски, носител на Наградата за литература на Европейския съюз за 2010 г. Писателят, за когото Джошуа Коен казва:„Младият наследник на Гюнтер Грас и Хосе Сарамаго, Смилевски може би е новата необичайност... съвременен европейски новелист, който има послание към бъдещето на континента.
 9-и декември е денят на Катрин Панкол – най-нашумялата френска писателка, родена в Казабланка, която също ще гостува в България по покана на „Колибри и Френския културен институт. Панкол завършва френска литература, преподава френски и латински, работи като журналистка, докато един прозорлив издател не й предлага да напише книга. Следват 11 романа, а през 2006 г. на книжния пазар се появява „Жълтите очи на крокодилите. Романът веднага става най-четеният във Франция, получава наградата на „Мезон дьо ла Прес, а следващата година е удостоен и с наградата „Городец. Междувременно Катрин Панкол е преведена на 25 езика, a книгите й са продадени в над три милиона екземпляра. Срещата с българската публика ще се състои във Френския културен институт от 18 ч.

През декември очакваме и две книги от български автори:

 „Моята Азия на Райко Матеев 
Един българин решава да се измъкне от своя омагьосан „Бермудски триъгълник“ – кварталния супермаркет, панелката и мястото, където се правиш, че работиш.
След 94 дни плаване и 8000 морски мили през Черно, Мраморно, Егейско, Средиземно, Червено, Арабско и Андаманско море и Индийския океан, „Хелиос пуска котва в залива Ао Йон на тайландския остров Пукет.
Моята Азия е невероятен разказ за пътешествия, бури и приключения сред далечни острови и морета, за необикновени места и хора, за вечния човешки стремеж да видиш света.

„Перфектно 1  на Румен Алексов
         Румен Алексов е завършил ВХТИ в София и до 1989 г. е работил в металургичния комбинат в Перник. След промените и „приватизирането на комбината, вече като свободна валенция, опитва късмета си в не един бизнес и за малко се разминава с едно от прословутите „куфарчета. Писал е къси разкази, отличени с награди, но едва в новите времена намира материал за роман. „Перфектно 1 е кримка за прехода със замесени научни открития, мръсни сделки, хомосексуални връзки и много пари на фона на съвременна България, при това написана леко, остроумно и извънредно приятна за четене.

През декември Колибри поставя началото на новата си поредица за фентъзи и фантастика с „Корпорация „Безсмъртие и „Цивилизация на статуса на Робърт Шекли, и „Гласът на острието на Джо Абъркромби.
Очаквайте и нови книги на някои от най-нашумелите ни автори Иън Макюън, Жоржи Амаду и д-р Пиер Дюкан, както и нови заглавия от поредицата „Съвременна европейска проза.