page contents Книжен ъгъл: Избрано от седмицата: Пътешествията според Пол Теру и Николай Овчаров
Предоставено от Blogger.

Избрано от седмицата: Пътешествията според Пол Теру и Николай Овчаров

19.11.10

Петко Тодоров

Проникновената арогантност на Пол Теру

Той пътешества с 1 кат дрехи, студент, американец, задържа се в италианско курортно градче и ги вижда на терасата на луксозен хотел: Искам техния живот. Чети го: Да живея като тях - в краткия роман на Пол Теру „Непознатата от Палацо д’Оро” (изд. „Фама”). Мъж и жена.

Започва се ужасно сложна и ужасно развратна връзка. В смисъла, който американците разбират като разврата на европейците. Жената е на 60. Преди 40 години дошла на същото място, видяла богат мъж на 60 и си помислила: Искам живота му.

Та този американец си го спомня след 40 години. Пак е тук, търси спомените си и я съзира. Та е на 20 и му казва: Искам живота ти...

Другият кратък роман в книгата не е за преразказване. Тук Теру е по-забавен от предишните му преведени прози, проникновен до арогантност. Той е особен американски писател. Държи да е по нещичко европейски и от там е чарът му.

Николай Овчаров обяснява света

Николай Овчаров обяснява „Един археолог пътешества по света”: „Най-голямата от книгите, посветени на моите пътешествия по земното кълбо. Огромната част от тях се случиха при командировки, свързани с участия в научни форуми, различни презентации, официални посещения. В тези пътувания се стремях внимателно да записвам впечатленията си и да събирам цялата интересна информация за миналото на посетените страни”. И предупреждава: „Моите пътеписи в никакъв случай не са пътеводител”.

Те са по-скоро нещо като археологически и исторически репортажи (изд. „Сиела”). Той обхожда истанбулската „Света София” и обяснява защо сме длъжни да я разгледаме като него. Или пък Димотика.

„От Рио де ла Плата до Страната на изгряващото слънце и от пясъците на Сахара до земите на полярното сияние” е подзаглавието му. Със задължителния сериозен тон и с неговите снимки.