page contents Книжен ъгъл: Габриел Гарсия Маркес отново ще излиза на български
Предоставено от Blogger.

Габриел Гарсия Маркес отново ще излиза на български

26.1.11

Издателство "Лъчезар Минчев" съобщава на сайта си една от най-хубавите новини за българските читатели:

"След 17-годишно прекъсване те отново ще имат възможност да получат всички произведения на господин Габриел Гарсия Маркес!

Литературната агенция „Кармен Балселс“ и самата госпожа Балселс, литературна агентка на писателя нобелист от внушително число десетилетия, бяха много любезни и благосклонни към издателство „Лъчезар Минчев“. Скоро госпожа Балселс ни каза, че с удоволствие пак ще работи с нас и ние сме ѝ изключително признателни за нейното добро отношение и доверие.

Сътрудничеството ни датира от отдавна, още от 1992 година, когато получихме авторските права и през 1993-та издадохме сборника на Гарсия Маркес „Дванайсет странстващи разказа“, с твърди и с меки корици, и, разбира се, отдавна изчерпан.

Ново издание на същата книга ще излезе през 2011 година. След него ще представим романа „За любовта и други демони“.

След това… ни предстои известно количество редакционна работа, защото част от предишните творби на автора – и особено романите му – са издавани на български език под контрола на социалистическата цензура и не сме сигурни каква част от целия текст е чел нашият читател. Ние бихме искали той да ги получи в пълния им вид.

Естествено, в такъв вид ще получи и най-новата и непозната в България новела на господин Маркес – „Спомен за моите тъжни проститутки“ (2004), неголяма, но наситена с художествен, емоционален и философски заряд.

Всички издания първоначално ще бъдат с твърда корица и обложка."

1 коментара:

четецът каза...

Това е страхотно! Не очаквахме такова развитие :)