page contents Книжен ъгъл: "Емас" представя: "Дезире", годеницата на Наполеон, кралицата на Швеция
Предоставено от Blogger.

"Емас" представя: "Дезире", годеницата на Наполеон, кралицата на Швеция

21.2.11

"Мисля, че една жена много по-лесно може да се наложи над един мъж, ако има закръглен бюст. Ето защо реших да си натъпча в деколтето четири носни кърпички..."

До това мъдро заключение стига 14-годишната Бернардин Йожени Дезире Клари. Със сигурност младото момиче, едва-що започнало да се чувства като жена, не е можело дори да предположи какви върхове и какви сривове му е отредила съдбата.


А и как би могла дъщерята на обикновен търговец на коприна от Марсилия да си помисли, че само след няколко месеца ще се сгоди за генерал - току-що произведения в чин Наполеоне Бонапарте, и че само след още няколко месеца същият този генерал ще я изостави заради друга красавица – макар и четиринайсет години по-възрастна от нея, макар и вдовица с две деца, макар и с неособено добра репутация, но жена с неустоим чар и власт над мъжете – Жозефина.

След период на дълбока мъка, наранена гордост и отчаяние Дезире Клари ще се омъжи за мъжа, който й подава ръка в нещастието -маршал Жан-Батист Бернадот, приближен до Наполеон, който ще бъде избран за крал на Швеция и Норвегия. Заедно с него малката марсилка ще се възкачи на престола под името кралица Дезидерия и чрез своя син Оскар I ще стане основателка на династията Бернадот, чиито потомци са и до днес шведските крале.

Дезире Клари, Наполеон Бонапарт или маршал Бернадот - кой от тримата е главният герой няма значение за качествата на големия роман на австрийската писателка Анемари Зелинко. Шеметният възход на едно обикновено момиче и очарователната любовна история са втъкани органично в грандиозните исторически събития от времето на Великата френска буржоазна революция, които промениха не само географията на Европа, но и мисленето на света.

Написан с елегантно чувство за хумор, със самоирония и най-вече с чувство за мярка, романът ни поднася картини от живота на известни по онова време имена, напрегнати ситуации, войни и битки, катаклизми, клюки от дворцовия живот.

Това, наред с холивудския филм с Джийн Симънс (Дезире) и Марлон Брандо (Наполеон), са причина книгата да се превърне в един от най-увлекателните романи на всички времена, издаван ежегодно в много страни на света Макар и и написан преди 60 години, той не само не е загубил своето очарование, но някои страни от политическия живот изненадващо ни напомнят за това, което се случва в наши дни у нас. Палитрата на читателите на "Дезире" се разпростира от тийнеджърки до политици от високите етажи на властта (и в сянка).

Анемари Зелинко е родена през 1914 г. във Виена. Следва чужди езици и история. Омъжва се за датския дипломат Ерланг Кристиансен, работи като журналистка. Умира през 1986 г. в Копенхаген. През своя дълъг живот тя е разбрала, че "щастието идва безшумно, чуваме го чак когато си отива."