page contents Книжен ъгъл: "Змийско кълбо" - шедьовърът на Франсоа Мориак
Предоставено от Blogger.

"Змийско кълбо" - шедьовърът на Франсоа Мориак

28.2.11

След повече от трийсет години отсъствие от българския книжен пазар, „Ентусиаст“ издава романа на нобелиста Франсоа Мориак – „Змийско кълбо“. Книгата излиза в началото на месец март и е първо заглавие в новата поредица на издателството – Enthusiast Vintage. Поредицата ще включва специална селекция творби на утвърдени писатели, които са се превърнали в класика и заслужават да бъдат представени на българската аудитория по нов начин.


Романът „Змийско кълбо“ е признат за един от шедьоврите на френската литература. В своята книга Франсоа Мориак прави забележителна аутопсия на човешкото сърце. „Змийско кълбо“ е дълбоко психологически и разтърсващ роман, който разкрива тъмната страна на човешката душата, завладяна от желанието за отмъщение. Разказ за преходността и неочакваните обрати на човешкия живот, за отчуждението и самотата, за обичта към най-близките, която се превръща в омраза.

В последните месеци от живота си един богат и известен адвокат прави болезнена равносметка на земния си път. След повече от тридесет години брак, три деца и внуци, той осъзнава, че цялото му семейство очаква едно единствено неща – смъртта му. И голямото наследство, на което така отчаяно се надяват всички.

Изправен лице в лице с тези хищници, с това „змийско кълбо“, както го нарича, той решава да напише едно дълго писмо, пълно с огорчение и омраза, което жена му трябва да прочете след смъртта му. Но тъй като човешкият живот е непредсказуем, той надживява съпругата си, за да се изправи пред едно още по-голямо предизвикателство – прошката.

Този великолепен роман ни представя един отчаян скъперник, който се храни единствено с омразата си и то към най-близките си хора и крои пъклени планове, за да им отмъсти за изолацията и отчуждението, в които са го поставили. А всъщност,  това е изключително самотен и нещастен човек, който през целия си живот е търсил близостта и любовта първо на жена си, после и на своите деца. Един безспорно мрачен и тъжен разказ, който не може да остави безразличен никой... 

За Франсоа Мориак

Франсоа Мориак е член на Френската академия и кавалер на Почетния легион. През 1952 г. получава Нобелова награда за литература „за дълбоките духовни прозрения и художествената сила, с която прониква в драмата на човешкия живот“.

Enthusiast Vintage

Enthusiast Vintage е поредица на издателство „Ентусиаст“ и има за цел да представи на българските читатели подбор на най-добрите произведения на XIX, XX и настоящия век. Първата книга в поредицата е неиздаваният от над 30 години роман „Змийско кълбо“ от Нобеловия лауреат Франсоа Мориак в нов превод на Силвия Колева, стилно оформление и новаторска за българския пазар полиграфия.