page contents Книжен ъгъл: Хермес представя: "Мъртво вълнение" от Елизабет Лоуъл
Предоставено от Blogger.

Хермес представя: "Мъртво вълнение" от Елизабет Лоуъл

7.3.11

Преди пет години Ема Крос е напуснала ЦРУ с надежда за тих и спокоен живот далеч от кръвопролитията, които бележат работата й. Ема получава покана от консултантската фирма „Сейнт Килда” да се занимава с частни разследвания и я приема.

Маккензи Дюранд е напуснал армията след тежък инцидент по време на специална операция в Афганистан, при която той е единственият оцелял. Сега Мак изкарва прехраната си като капитан на луксозни яхти.

Разузнаването на САЩ се сдобива със секретна информация. В Тихия океан се е появила луксозната яхта „Блекбърд”, идентична с изчезналата преди година „Блек Суон”. Предполага се, че свръхмодерната лодка е отвлечена от кораба, с който е транспортирана, и е приспособена за контрабанда на биологични, химически или радиоактивни материали. Америка рискува унищожението на цял един град с размерите на Сиатъл.


„Сейнт Килда” има седем дни, за да предотврати надвисналата трагедия. Задачата е поверена на Ема Крос, която трябва да си сътрудничи с капитана на „Блекбърд” - Мак Дюранд. Но времето тече безмилостно.

За авторката

Самостоятелно и в съавторство със съпруга си Евън, Елизабет Лоуел – псевдоним на Ан Максуел, е написала над 60 романа, издадени в над 30 милионен тираж и преведени на 30 езика. Тя започва кариерата си през 1975 г. с научнофантастичния роман „Промяна“. Седем от деветте й научнофантастични книги са били предлагани за наградата „Небюла“, а една – за наградата „Книга на Америка”.

През 1985 г. „Дабълдей“ издава първия криминален роман на Ан и Евън (с псевдоним А. Е. Максуел), представящ тандема Фидлър и Фиора. Четвъртата книга в серията е обявена от сп. „Таймс“ за един от най-добрите криминални романи през 1988 г. Ан Максуел, в съавторство с Евън, е издала и 4 трилъра, последният от които е „Сенки и коприна“. Тези книги са в националните класации за бестселъри.

През 1982 г. Ан започва да пише романтични четива под псевдонима Елизабет Лоуел. С това име тя получава множество награди на гилдията, включително и наградата за цялостно творчество от Асоциацията на американските писатели на романтична литература. От юли 1992 г. над 30 от романите й са били в бестселъровата класация на Ню Йорк Таймс.

Според самата авторка съвременният романтичен съспенс й дава възможност да комбинира любимите си разказвачески елементи: мъж, жена, опасност, загадка и разрешаването й. В чисто романтичните четива сюжетът се основава на развиващите се взаимоотношения, а действието зависи изцяло от героите. Докато в романтичния съспенс не взаимоотношенията движат сюжета, а загадката.

Предизвикателството и удоволствието от писането на романи в този жанр идва от разкриването на факти, а развиващите се отношения допълват разгръщането на историята. Герои, които не се доверяват един на друг няма да могат да разрешат загадката. С все по-нарастващото доверие, нараства и възможността за разрешаването й.

Писателката е добре позната на българските читатели с романите си „Да бягаш от страх”, „Смърт посред бял ден”, „Седемте гряха”, „Никога не е късно да умреш”, „Неподходящ заложник“ „Цената на измамата” и „Невинна като грях“.