page contents Книжен ъгъл: Едно китайче от Сиатъл
Предоставено от Blogger.

Едно китайче от Сиатъл

28.3.11

„Ера” представя „Хотелът на сладко-горчивите спомени” на Джейми Форд

Годината е 1986, Хенри Ли преживява загубата на съпругата си, споминала се след дългогодишна битка с рака. Единственият му близък човек е неговият син - Марти, но двамата отдавна са издигнали стена помежду си...

Сякаш невидима нишка на съдбата отвежда Хенри пред хотел „Панама” – мястото, стаило спомена за първата му любов. В подземията новият собственик открива непокътнати вещите на японски семейства от Сиатъл, интернирани през Втората световна война.


Един чадър, открит в кутиите, събужда у Хенри чувства, ревниво пазени през годините. Те го връщат в далечната 1942 г., когато е бил само на 12 години. В разгара на войната той е единственото китайско момче в престижно училище. Произходът му е причина за подигравки и игнориране от страна на връстниците му. Поради същите причини се разпадат и отношенията в неговото семейство.

Самотните дни на Хенри свършват със срещата му с Кейко - 12-годишно японско момиче. Подложени на тормоз от съучениците, принудени да се крият от родителите и да се борят с предразсъдъците и жестокостта на времето, двамата споделят своята невинна и непозволена любов. След като Кейко и семейството й са интернирани в лагери, двамата с Хенри губят всичко освен надеждата, че ще бъдат заедно след края на войната...

Четири десетилетия по-късно откритието в хотел „Панама” вдъхновява Хенри да сподели историята за любовта между китайското момче и японското момиче със сина си в опит да стопли техните охладнели отношения. Това ще преобърне целия му свят отново...

Джейми Форд омагьосва с впечатляващ разказ за състраданието и жестокостта. Съдбите на героите му са пречупени през призмата на историческите събития и предразсъдъците на епохата. „Хотелът на сладко-горчивите спомени” е затрогващ роман за сложните отношения между баща и син, за пропастта между поколенията и отчуждението, което културните различия могат да внесат в семейството.

Форд майсторски описва хаоса и ужаса от войната – но не на бойното поле, а тяхното отражение по улиците на града. Той успява да ни внуши подтискащото чувство да си чужденец в собствената си страна, да обрисува жестоката картина на расовата дискриминация и да ни направи съпричастни към тежката съдба на американците от японски произход по време на Втората световна война.

В същото време писателят подправя сюжета с детайлна и впечатляваща картина на сиатълската джаз сцена от 40-те години. В тази нежна, магнетична история Джейми Форд съчетава горчивото и сладкото и ни доказва, че човечността може да бъде открита дори и в най-жестоките конфликти.

Романът е носител на шест награди и е преведен на 25 езика. Повече от две години след издаването му, „Хотелът на сладко-горчивите спомени” продължава да присъства в класациите за най-продавани книги отвъд океана.

Джейми Форд е награждаван автор на разкази. „Хотелът на сладко-горчивите спомени” е неговият първи роман. Израснал близо до китайския квартал в Сиатъл, днес Форд живее в Монтана със съпругата и децата си. Подобно на героя от романа – Хенри, и той е бил единственото китайче в училище.