page contents Книжен ъгъл: Днес в "Живият музей": "Светослав Минков: строго поверително"
Предоставено от Blogger.

Днес в "Живият музей": "Светослав Минков: строго поверително"

20.4.11

Програма "Живият музей" на Националния литературен музей и издателство „Изток-Запад” имат удоволствието да ви поканят на премиера на книгата:

 „Светослав Минков: строго поверително” от Румяна Пенчева.   

Документалното изследване е първото, правещо достояние на широката публика неизвести факти от живота на Светослав Минков - въз основа на материали, издирени в архивохранилища, доскоро недостъпни за изследователите – Дипломатическия архив, архивите на Министерството на вътрешните работи, партийната организация на СБП, Научния архив на БАН, Комисията по разкриване на досиетата.


Светослав Минков (1902–1966) е писател с особено място в българската литература. Той не е продължител на литературните традиции у нас, а е “вносител” на идеи от модерните европейски течения – диаболизъм, сюрреализъм, екзистенциализъм. Литературните анализатори определят Минков като “баща на българската фантастика” (отбелязваме с гордост, че той е един от собствениците, още през 1922 г., на първото в света издателство за фантастична литература “Аргус”!) Важен факт е, че той за първи път в България още през 30-те години на ХХ век превежда и издава в десет тома творчеството на Ханс Кристиян Андерсен.

Книгата „Светослав Минков: строго поверително“ е приносна в много отношения – за установяване на неизвестни или до този момент неподкрепени с документи факти от живота и творчеството на писателя; като история на зараждането на интереса към Япония и нейната култура и традиции; като документално хронологическо проследяване на стъпките по двустранните отношения и откриването на дипломатически представителства в Токио и в София; като изследване за репресивните методи преди и след 9 сепетември 1944 г.; не на последно място – документите се публикуват за първи път.

Особено ценни са литературноисторическите бележки, многобройните препратки и богатият научен апарат. Интерес преставлява и снимковият материал. Например Св. Минков на чайна церемония в Токио, както и множеството семейни и с приятели, които също не са публикувани досега.

„Светослав Минков: строго поверително” е дебютната, но извънредно амбициозна авторска книга на Румяна Пенчева.

Тя ще бъде представена от литературната историчка Катя Зографова. Интригуващи гледни точки към новото документално изследване ще представят известният писател Деян Енев и документалистът Росен Тахов.

Премиерата ще се състои на 20-ти април (сряда) 2011 г. от 17, 30 ч. в къща музей „Никола Вапцаров”, ул. „Ангел Кънчев” № 37.