page contents Книжен ъгъл: Кой е Михаил Булгаков
Предоставено от Blogger.

Кой е Михаил Булгаков

3.5.11

Петко Тодоров

Неговото житие е съвършеният роман между твореца и властта

„От тази гледна точка може да ни се стори, че съдбата на Булгаков през 30-те години е едва ли не най-благополучната”, отбелязва Алексей Варламов в биографията „Михаил Булгаков”.

Гледната точка е съдбата на „низвергнатите Замятин, Манделщам, Ахматова, Цветаева, Платонов, Пилняк, Клюев, Кличков,  Пастернак”. Поставеният в техния строй през перестройката белогвардеец, а Булгаков е такъв - не е арестуван, не е изселван, не е заточаван, не е разстрелван. Но това е само гледна точка.


Булгаков в 840 страници (изд. „Рива”). Едва ли са достатъчно за неговата съдба. През 1930 той пише „до Правителството на СССР”: „За десет години литературна работа 301 отзива за мен. От тях: похвални 3, враждебно-ругателни – 298”.

Пише го в момент на тежко беззаплатие. Предизвикателен е: „Обръщам се към хуманността на съветската власт и моля мен, писателя, който не може да бъде полезен у дома си, в отечеството, да бъде великодушно пуснат на свобода”.

Отговорът на Сталин по телефона: „А може би наистина да ви пуснем в чужбина? Какво – много ли ви омръзнахме?”. И Булгаков получава престижна длъжност. Той победи, казвали навремето. Сталин победи, отсича днес Варламов.

Съвършеният роман между твореца и властта. Той е същият на неговия герой Молиер – няма граница пред унижението заради хляба и суетата. Да, Луи еди-кой си номер е монарх, да, Сталин е диктатор.

А демократичната власт? Талантливо изиграната интермедия на Бойко Борисов със съдбата на БАН не постави ли в същата поза учените? Та нали те се разделиха на добри и лоши институти, на добри и лоши учени за едното харесване на властта. Медиите припознаха в унижението им „реформи” – заради слугинските си рефлекси.

Парадоксът при Булгаков е, че интригата на големия му роман „Майстора и Маргарита” остава извън физическия му живот. Пише го до последно, редактира, чете на приятели. Романът излиза в пълна версия трийсетина години след кончината му.