page contents Книжен ъгъл: „Толкова много време“ - роман за непораснали мъже
Предоставено от Blogger.

„Толкова много време“ - роман за непораснали мъже

9.5.11

„Ентусиаст“ издава романа на известния германски автор Франк Госен

„Толкова много време“ на Франк Госен разкрива историята за една мъжка дружба, неподвластна на времето, и за любовта към рок музиката, обединила няколко музикални съмишленици на средна възраст в сбъдването на мечтата им от младостта. Петима 19-годишни абитуриенти имат много мечти, а най-голямата е основаването на собствена рок банда. 25 години по-късно, водени от желанието си да създават спомени, а не да живеят в тях, те възраждат старата си младежка мечта.
„Толкова много време“ е роман за неостаряващите рокаджии от 70-те. В него звучат вечните хитове на AC/DC, Дийп Пърпъл, Лед Цепелин, Юрая Хийп, Джудас Прийст, Металика, Блек Сабат, Уайтснейк, Рейнбоу, Бийтълс, Тин Лизи и Куин.

Буле, Томас, Райнер, Оле и Кони, вече прехвърлили 40-те, са приятели още от ученическите си години. Те не са нито герои, нито антигерои, а средностатистически хора, в чийто живот се редуват успех и неуспех, радост и нещастие. Съдбата не им е спестила своите поврати: възход и падение, любови и разводи, изневери, загуба на любим хора, афери, скучна работа. Кони е учител, който ясно осъзнава, че учениците му изобщо не се интересуват от това, което им преподава. Томас, който някога е бил писател с амбиции, но си изкарва прехраната с текстове под порнографски снимки, е затънал в любовна криза на средната възраст. Данъчният инспектор Райнер е женен за недоволна и невротична жена, която винаги е в лошо настроение. Буле е хирург-онколог и преживява трудно смъртта на съпругата си, починала от рак, а Оле е потънал в неспирна борба със собственото си минало.

Петимата се опитват да преодолеят кризата на средната възраст и несгодите на живота с помощта на музиката и да открият нови перспективи пред себе си. Те знаят, че „влакът им е отминал“, но искат да се почувстват изпълнени с енергия, непобедими и за няколко часа безсмъртни. Мечтата на тези мъже е не да станат световноизвестни рок звезди, а само да свирят, защото музиката осмисля живота им. Тя е техният лек, тяхното спасително средство, тяхната свобода. Въпреки недоволството и неразбирането от страна на съпруги, приятелки, деца в разгара на пубертета, колеги и родители, приятелите все пак намират своя път обратно към истинския живот. Общата им любов към рока им помага да сбъднат заветната си мечта – 25 години по-късно те основават собствена рок група Маунтин ъф Тъндър. Кулминацията на големия купон е в нощта на срещата на випуска им по случай четвърт век от завършването.

Романът „Толкова много време“ е наситен с рок музика, черен хумор, който е трагикомичен по Уди-Алъновски, оптимизъм и добро настроение. Историята на Франк Госен е разказана достоверно от мъжка гледна точка. Макар и забавна на пръв поглед, в нея има много тъжни и сериозни моменти, вплетени в основната идея на автора – приятелството и рокът са вечни, а музиката не е само, за да забавлява, тя е израз на обединяващите идеи, желанието за полет и свобода, място за бягство от сивотата на всекидневието.

За Франк Госен

Франк Госен е роден през 1966 г. Много е популярен в Германия, нейните съседни страни, но също и в Холандия и Скандинавия. Славата си дължи на авторството и участието си в кабаретния дует „Трезенлезен“. Първият му роман е „Научи се да лежиш“, който дълго време остава в списъка на бестселърите, а по-късно е филмиран. Вторият му роман е „Покорни се смее“, а третият – „Розова луна“. През 2003 г. Франк Госен получава литературната награда на Рурската провинция. Автор е и на известната антология за немския футбол „Фриц Валтер, Кайзер Франц и ние“.