page contents Книжен ъгъл: "Ера" се включва в световна премиера. Нов Джеймс Бонд от Джефри Дивър
Предоставено от Blogger.

"Ера" се включва в световна премиера. Нов Джеймс Бонд от Джефри Дивър

25.5.11

На 26 май 2011 г. ще се състои световната премиера на новият роман на Джефри Дивър „Картбланш” с главен герой Джеймс Бонд.

Наследниците на Ян Флеминг избират големия американски автор да напише съвременен роман за най-известния шпионин в света. Това решение може би ще изненада феновете на превърналия се в британска институция Джеймс Бонд, тъй като „Картбланш” е едва вторият роман за агент 007, написан от писател, който не е британец. Но изборът никак не е случаен.
Джефри Дивър има зад гърба си 28 романа, а общите продажби на книгите му в цял свят надхвърлят 20 млн. копия. Той отдавна е доказал, че е един от водещите писатели на трилъри. Да четеш неговите романи е като да играеш срещу гросмайстор – тъкмо си мислиш, че си отгатнал следващия ход, и авторът те хвърля в шах.

Острите завои в сюжета на трилърите му са запазена марка, а детайлността на описанията – без аналог. Романът му „Колекционерът на кости“ е екранизиран с бурен успех през 1999 г. В ролята на Линкълн Райм, емблематичния парализиран детектив на Дивър, се превъплъщава Дензъл Уошингтън, а неговата партньорка Амелия Сакс е изиграна от Анджелина Джоли.

В най-новия си роман майсторът в криминалния жанр Джефри Дивър се придържа към образа на Бонд, създаден от Флеминг, и уникалната атмосфера, струяща от книгите му, но пуска в ход всички оръжия от арсенала си: подробно проучване на фактите, заплетена интрига, бързо темпо, гениален престъпник и оригинална развръзка.

Както самият Дивър казва, в света на разузнаването е изключителна чест да получиш картбланш. Това означава, че доверието към агента е огромно. В същото време при такива обстоятелства неговата лична и професионална преценка непрекъснато е подложена на проверка.

В ХХI в. шпионажът има съвсем нови измерения. Целите са различни, честта е забравена и винаги става въпрос за много пари.

Разузнавателните служби разшифроват сигнал за операция под кодово име Инцидент 20. Мистериозна организация планира мащабен удар, който ще накърни интересите на няколко държави. Само на един агент може да се има пълно доверие - Джеймс Бонд. Той получава картбланш да идентифицира врага и да разплете конспирацията – с всички средства и на всяка цена.

От Европа през Дубай до Южна Африка, мисията на агент 007 е осеяна с капани от международни интриги, корупция и изкушения. Професионализмът и моралът на Бонд са поставени на върховно изпитание.

Издателите, закупили правата за издаване на романа, нямат право да пускат книгата преди 26 май, както и да издават повече информация за сюжета. Целта е „Картбланш” да се появи в един и същи момент във всяко кътче на планетата! Избраната дата, 26 май, никак не е случайна – само два дни преди 103-ия рожден ден на Ян Флеминг, прочутия създател на Джеймс Бонд.

Официалното представяне на „Картбланш” ще се състои на емблематично място в Лондон, свързано със сюжета на романа. Организираната рекламна кампания е с мащабен размах и включва разнообразни мероприятия в различни точки на света.

Най-голямата изненада за почитателите на Бонд е специално луксозно издание, изработено съвместно с автомобилният концерн „Бентли Мотърс”. Резултатът е книга като никоя друга! Колекционерското издание свързва легендарния герой с емблематичния автомобил по най-ефектния начин. Уникалната книга е в лимитиран тираж от 500 копия за целия свят и струва 1000 паунда.