page contents Книжен ъгъл: Да чуем отново "Шумът на върбите"
Предоставено от Blogger.

Да чуем отново "Шумът на върбите"

19.7.11

Издателство „Ентусиаст“ публикува отново любимата книга на няколко поколения читатели - „Шумът на върбите“ от Кенет Греъм. Книгата е многократно преиздавана не само в Англия, но и по цял свят, и с право влиза в списъците с най-добрите детски заглавия на XX век.

През 1929 г., впечатлен от книгата на Кенет Греъм, Алън Милн, авторът на „Мечо Пух“, прави първата драматизация на „Шумът на върбите“, която носи името на един от героите ѝ „Жабокът от замъка Жабокрек“.

За първи път книгата излиза на български език през 1981 г. с рисунките на Петър Чуклев, а през 1996 г. е с илюстрации на Любен Зидаров. Третото издание на „Шумът на върбите“ е с прекрасното оформление на художника Виктор Паунов.


„Шумът на върбите“ има над 20 филмови адаптации, телевизионни сериали и театрални постановки. През 2012 г. се очаква да бъде завършена дългоочакваната 3D филмова продукция по книгата. Студиото на Питър Джаксън, чието дело са „Властелинът на пръстените“ и „Кинг Конг“, реализира специалните ефекти към анимационния проект.

Режисьор на приказката е Рей Григс, а сценарият е дело на Бил Марсили. Трейлърът на филма е вече готов и редица почитатели са нетърпеливи да станат свидетели на една от най-очакваните и обещаващи кинопродукции догодина.

Историята в „Шумът на върбите“ разказва за приказния живот на четири одухотворени животинки, които обитават дълбоката английска провинция. Жабока, Къртичко, Плъхчо и Язовеца се превръщат в любими герои на милиони деца и възрастни. В техния чуден свят има много светлина и радост. Животът им на брега на реката е пълен с приключения, изненади и веселие.

Освен развлекателно и забавно четиво „Шумът на върбите“ е и изключително поучителна книга.  Кенет Греъм с лекота разкрива на читателите кое е добро и зло, истинско и лъжливо, вечно и преходно. Каква е цената на истинското приятелството, смисълът на труда, радостта от общуването, красотата на природата, обичта към другите, са само част от темите, на които авторът обръща внимание.

Всичко в книгата „Шумът на върбите“ вдъхва надежда, че е възможно да се живее хармонично и вълшебно в утешителното обкръжение на близките. Проблемите намират своите решения, неразумните биват вразумени, а лошите - наказани. Всяко премеждие и всяко пътуване завършват с топлината на дома, където се чуват ромоленето на реката и шумът на върбите…

За Кенет Греъм

Кенет Греъм е роден през 1859 г. в Единбург, Шотландия. Той е най-известен с произведението си от 1908 г. „Шумът на върбите“, шедьовър на световната детската литература. Кенет Греъм става популярен през 1929 г. след като Алън Милн, авторът на „Мечо Пух“, прави първата драматизация на „Шумът на върбите“, която носи името на един от героите ѝ „Жабокът от замъка Жабокрек“. Автор е на още две книги – „Златният век“ и „Дни на мечтание“, в които иронизира възрастните, забравили какво е да си дете.